Paunović: Očekujem prvu presudu protiv velikog medija koji je preneo lažnu vest neregistrovanih portala

0

„Ovih dana očekujem presudu protiv velikog medija koji je prenosio laži paraćinskih naprednjaka. Svi mediji koji se nalaze u Registru medija a prenosili su laži, tuženi su. Problem je što se smišljeno prave portali koji nisu registrovani i za koje se ne zna ko im je vlasnik i idejni tvorac i onda oni organizovano prenose lažne vesti“ rekao je predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović.

U 2018. godini samo za Paraćin objavljeno je oko 400 lažnih vesti, podatak je koji je objavio Radio slobodna Evropa.

„Svaki put kada neki od portala, koje kontroliše SNS, objavi nekakav članak o navodnoj korupciji i navodnim zloupotrebama opštinske vlasti, sledi anonimna prijava po kojoj postupa policija. To je uobičajeni scenario. Naravno, nije problem dokazati da je reč o lažima, ali čovek gubi vreme dokazujući neke banalne stvari. Recimo, podnose se prijave za zloupotrebe koje tehnički uopšte nisu izvodljive, i onda morate da objašnjavate da niste prodali Ajfelovu kulu ili nešto slično. Policajci moraju da postupe po tako apsurdnim prijavama, jer se boje da će ih neko pozvati na odgovornost, ako odbace te prijave. Čovek se ne oseća dobro kada mora da provede pola dana kopirajući nekakave dokumente da bi dokazao da je laž ono što pišu portali koji nemaju ni impresum, ni vlasnika, niti bilo kakvu adresu“ dodao je on.

Jedan od najupečatljivih slučajeva lažnih vesti dogodio se pre oko godinu dana u centru Paraćina kada je policiji prijavljeno da su aktiviste SNS – a napali „Paunovićevi batinaši“ pa su saopštenje lokalnih naprednjaka preneli veliki beogradski mediji. Slučaj je stigao i do Narodnog parlamenta pa su poslanici SNS – a citirali ove medijske izveštaje uporno insistirajući na terminu – Paunovićevi batinaši i kao istinitu, prenosili tvrdnju da su aktivisti stranke na mirnom skupljanju potpisa protiv lokalne vlasti, zaista bili napadnuti. Prevara je otkrivena tek kada su pred sudom u Paraćinu, aktivisti SNS – a dali iskaz da ih niko nije napadao i da je slučaj iskorišćen u svrhu „dizanja rejtinga stranke“. Njihovu izjavu možete pogledati OVDE.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

Prethodni tekstPREŽIVETI U JAGODINI – Koliko dana je potrebno da upoznate Jagodinu?
Sledeći tekstNAJVEĆA DELEGACIJA DO SADA IZ JAGODINE OTPUTOVALA ZA BEČ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime