NAJVEĆA DELEGACIJA DO SADA IZ JAGODINE OTPUTOVALA ZA BEČ

0

Sinoć je iz Jagodine za Beč otputovala do sada najbrojnija delegacija. Ukupno 850 ljudi, od toga je najveći broj studenata iz Jagodine koji studiraju u svom ili drugim gradovima u Srbiji, a studiraju ukupno na 66 fakulteta i studenata iz drugih gradova koji studiraju u Jagodini, a ima ih iz 34 grada Srbije. Pored studenata, u delegaciji su i prosvetni i zdravstveni radnici, vaspitači iz jagodinskih vrtića, zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću „Standard“ u Jagodini, privrednici, odbornici.

Oni će od 4. do 6. marta boraviti u Beču u organizaciji Skupštine grada Jagodine, a o trošku donatora. Studenti će obići jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta – Bečki univerzitet na kome inače studira najveći broj srpskih studenata u Evropi van Srbije, kao i kulturno istorijske znamenitosti austrijske prestonice. Prosvetni radnici će obići nekoliko škola, a zdravstveni bolnice u glavnom gradu Austrije. Privrednici će razgovarati sa svojim austrijskim kolegama o proširenju i uspostavljanju novih vidova saradnje.

Šef srpske delegacije, predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine i predsednik parlamentarne grupe srpsko – austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma imaće više sastanaka u Beču. Marković će se sastati sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, sa potpredsednikom Skupštine pokrajine Beč, sa predsednikom parlamentarne grupe austrijsko – srpskog prijateljstva u Skupštini Austrije. Na dnevnom redu će biti odnosi Austrije i Srbije, kako Austrija može pomoći Srbiji na evropskom putu i Kosovo i Metohija.

Studenti su izrazili veliku zahvalnost Draganu Markoviću, gradu Jagodini i donatorima što im je pružena prilika da vide Beč, grad koiji je poslednjih desetak godina više puta proglašavan za najbolji grad na svetu za život mladih, za ekonomski i ekološki razvoj. „Cilj je da naši mladi ljudi vide kako se studira i radi u Beču, ali da ostanu da žive u svojoj zemlji Srbiji i tu stvaraju porodice“ rekao je Marković i istakao da će sa čelnicima u Beču razgavarati i na temu podrške srpskim studentima u Beču, u smislu olakšica kada su u pitanju školarine i o tome da srpska nacionalna manjina, koja je najbrojnija u Austriji, jer Srba prema poslednjim podacima ima oko 200 000, ne bude samo važna glasačka mašina kada su izbori, već i da se obećanja koja su im data budu i realizovana. Marković je rekao da nijedan dinar za ove svrhe nije plaćen iz budžeta grada i da su ceo trošak ovog putovanja platili donatori. Povratak srpske delegacije iz Beča zakazan je za sredu 6. marta.

PR tekst

Prethodni tekstPaunović: Očekujem prvu presudu protiv velikog medija koji je preneo lažnu vest neregistrovanih portala
Sledeći tekstNa Salonu vina u Paraćinu učešće najavili i Italijani

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime