Naslovna Društvo Paraćin neguje „Drenovačke dane“

Paraćin neguje „Drenovačke dane“

0

U Drenovcu su završeni još jedni Drenovački dani, manifestacija koja je posvećena paprici. Povrtar Miroslav Stevanović, iz Drenovca, imao je ubedljivo najbolji zasad – najkvalitetniju papriku. Najuređeniju parcelu, bez korova, imao je Živorad Ćosić, najtežu crnu kurtovku, 313 grama, proizveo je Saša Simić, koji je ujedno i ponosni vlasnik najduže šilje – ploda dugačkog 27,5 centimetara.

– Porodica pomogne kad bude rasađivanje, ali dalje radim sam, rano izjutra i kasno popodne. Berbu počinjem već sutra, a prodaja, zna se, na pijaci u Mladenovcu. Imam tamo zakupljenu tezgu cele godine. Cena paprike je solidna, od 60 do 100 dinara – veli Miroslav, i naglašava da nema ništa bez dobrog semena i konsultacije stručnjaka.

– „Dan paprike“ je centralni dan manifestacije koja se od prošle godine zove „Drenovački dani“ – objašnjava Nebojša Miljković, čelni čovek sela. – Mesna zajednica i KUD „Spasovdanski vez“ glavni su organizatori, a događaj je, kao i uvek, okupio više hiljada posetilaca: izlagače paprike, meštane, proizvođače „hemije“, osiguravajuće kuće. Paprikari vole da se malo druže pre nego što počnu berbu. Pet ekipa takmičilo se u pravljenju ajvara, koji se krčkao od ranih jutarnjih sati. Za posluženje bio je lovački gulaš koji je u kazanu pripremala drenovačka sekcija Lovačkog udruženja. A uz specijalitete na bocku, nije izostala ni riblja čorba koju su skuvali članovi tamošnjeg poljoprivrednog udruženja „Voćar“.

Uz narodno veselje neizbežan je folklor, a osim Spasovdanaca nastupili su i njihovi gosti iz okoline Boljevca i Požarevca. Drenovčani su imali i dodatni, najveći razlog za feštu – kaže predsednik opštine Saša Paunović, koji je manifestaciju otvorio, predao im je simbolično ključeve rekonstruisane velike sale Doma kulture, sa binom.

RAKIJA PRVI PUT OCENjIVANA

Novitet na tradicionalnoj manifestaciji u Drenovcu bilo je takmičenje proizvođača rakije, u tri kategorije. Žiri je presudio da je najbolju šljivovicu proizveo Miroslav Jeremić, voćnu rakiju – viljamovku Radoslav Radosavljević, a lozu Milan Stevanović. Za ocenjivanje je pristiglo više od 50 uzoraka. U pravljenju ajvara, pobednički pehar pripao je petočlanoj ekipi „Insbruk“.

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)
Prethodni tekstPeti razgovor vlasti i opozicije
Sledeći tekstPOSEĆENO 10 030 DOMAĆINSTAVA U GRADU I 11 SELA. PODRŠKU LISTI „SAŠA PAUNOVIĆ-SIGURNO NAPRED“ DALO JE 47,72% OD UKUPNOG BROJA KONTAKTIRANIH, ODNOSNO 68.50% ANKETIRANIH GRAĐANA.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime