OČISTITE JETRU POSLE PRAZNIKA

0
Praznično raspoloženje za većinu ljudi znači i koju čašicu više, uz uživanje u ukusnoj, mada masnoj hrani poput pečenja i sarmi. To sve opterećuje vašu jetru, pa joj dajte oduška i regenerišite je ovim namirnicama.
Mim Bajm, doktor naturopata sa 25 godina kliničkog iskustva i autor brojnih knjiga o lekovitim svojstvima biljaka, navodi koje su prirodne namirnice, po njenom mišljenju, najpogodnije za detoksikaciju jetre.
Limun dijeta

Foto: Profimedia

Limunov sok

Iscedite polovinu limuna i sipajte sok u toplu vodu – ovaj napitak i inače je odličan način da započnete dan, a pogotovo zato što ima veoma blagotvorno dejstvo na jetru. Preporučuje se i onima koji imaju problema s varenjem, piše nezavisne.com.

Čaj od korena maslačka

Već duže vreme primenjuje se kod bolesti jetre. Kafa od korena maslačka odlična je zamena za običnu crnu kafu, a čini čuda za vašu jetru.

Prokelj

Prokelj

Foto: Profimedia

Biljke iz porodice kupusnjača, poput kupusa, brokolija i prokelja, sadrže glukozinolate – jedinjenja koja sadrže sumpor, koja štite jetru od brojnih oštećenja i poboljšavaju eliminaciju toksina i viška hormona.

Voda

Unošenje optimalne količine vode i biljnih čajeva poboljšava snabdevanje jetre nutrijentima, kao i eliminaciju otpadnih materija iz nje. Nedovoljno unošenje vode može uzrokovati stvaranje kamena u žučnoj kesi koje nastaje kao posledica prevelike koncentracije žuči.

Kurkuma

Ovaj začin zaslužan je za to što kari ima žutu boju, a poznat je po protiv upalnom i antiseptičnom dejstvu na ceo organizam, a posebno na jetru.

Kurkuma
www.srbijadanas.com

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime