EPIDEMIJA MORBILA

0

U Srbiji su pojačane mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama (morbilama), a samo u novembru i decembru prošle godine prijavljeno je 65 slučajeva sumnje na oboljenje, dok je bolest laboratorijski potvrđena kod 35 osoba. Najviše obolelih je među Beograđanima, gde je do kraja decembra registrovan 21 slučaj morbila i prijavljena je jedna porodična epidemija sa dvoje obolelih, dok je na području Južnobačkog okruga u istom periodu kod devetoro osoba registrovana pojava malih boginja.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” objašnjavaju da je vakcinalni status potvrđenih slučajeva nepoznat ili da je reč o nevakcinisanim osobama, izuzev kod četiri obolela lica koja su vakcinisana jednom dozom vakcine. Interesantno je da trećina (31 odsto) obolelih ima od 35 do 40 godina, 34 odsto pacijenata imaju od 20 do 30 godina, 17 odsto bolesnika je starosti od 15 do 20 godina, 11 odsto je uzrasta od jedne do četiri godine, a po jedna obolela osoba spada u kategoriju starijih od 40 godina ili ima od pet do 10 godina.

Još 19. decembra epidemiju malih boginja u Južnobačkom okrugu prijavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U nerazvijenim zemljama od morbila se relativno često umire, a u Evropi strada, prema nedavnom iskustvu iz Velike Britanije, svaka 1.000. osoba. Od hiljadu obolelih, jedna osoba dobija zapaljenje mozga, obično sa trajnim posledicama, a kod znatnog procenta bolesnika, recimo jedne trećine, zbog pada otpornosti, posebno karakterističnog za morbile, dolazi do bakterijske infekcije, obično zapaljenja pluća, koje može da ugrozi život.

Vakcinacija protiv malih boginja zakonski je obavezna i primenjuje se u našoj zemlji još od 1971. godine. Vremenom, ova vakcina je poboljšavana i od 1984. godine nije menjana.

izvor Politika

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime