MOMAK IZ JAGODINE – ŽRTVA ŽIVE POLIO VAKCINE

0

Njegoš Raičković (23) iz Jagodine jedan je od 15 mališana koji su se početkom devedesetih lečili u Institutu za majku i dete zbog dečje paralize koju su dobili nakon primljene žive polio vakcine, prenosi Blic.

Već 20 godina je i njegova porodica u sudskom sporu sa Institutom za imunologiju i virusologiju „Torlak“, jer je i kod Njegoša medicinski dokazano da se razboleo nakon vakcinacije.

Sud je više puta presudio u njegovu korist, pa je tako „Torlak“ morao da im isplati pet miliona dinara, kao i da Njegošu svakog meseca isplaćuje 16.500 dinara zbog hendikepa.

– Za razliku od druge dece, mom sinu su oštećeni gornji ekstremiteti. Leva ruka mu je u potpunosti paralizovana, dok je oštećenje na desnoj ruci 50 odsto. U trenutku kada je nastupila paraliza bio je i životno ugrožen i proveo je 28 dana na respiratoru – započinje priču Ljubinka Raičković, Njegoševa majka.S obzirom na to da su mu mišići na rukama u potpunosti atrofirali, postajala je velika bojazan da ostane bez ruku. Zbog toga je čak tri puta operisan u Kliničkom centru Srbije.

– Ne mogu da kažem da mu nisu pomogli operacijama, ali problem mog deteta nije rešen. Upravo se sprema da ide u inostranstvo zbog još jedne operacije. To je i razlog zašto pripremamo još jednu tužbu protiv „Torlaka“. Ne mogu da nam nadoknade bol i hendikep koji mu je ostao. Nema tog novca koji oni mogu da plate a da moje dete dobije nove ruke – razočarano kaže Ljubinka.

Pripremaju još jednu tužbu protiv "Torlaka": Ljubinka Raičković

Foto: Privatna arhiva Pripremaju još jednu tužbu protiv „Torlaka“: Ljubinka Raičković

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka zabeleženo je nekoliko slučajeva obolevanja od dečje paralize zbog vakcine OPV, koju je tada proizvodio „Torlak“. Tek krajem prošle godine doneta je prva presuda kojom je roditeljima Draška Babića (28) iz Mladenovca dodeljena odšteta od 30 miliona dinara.

Današnje vakcine potpuno su bezbedne jer su sastavljene od umrtvljenog virusa. Revakcinacija se vrši živom polio vakcinom kada dete ima sedam godina i kada ta vakcina više ne može da škodi.

Nema gonjenja zbog zastarelosti

U tužilaštvu objašnjavaju da je u slučaju davanja vakcina pre 28 godina koje su izazivale dečju paralizu nastupila apsolutna zastarelost i da zato ne mogu da preduzmu krivično gonjenje.

– Za krivično delo nesavesno lečenje zaprećena je najveća kazna do osam godina zatvora. Relativna zastarelost nastupa u roku od osam godina ako se nije preduzela nijedna radnja propisana zakonom. Apsolutna zastarelost za ovo krivično delo, kako propisuje zakon, nastupa posle 20 godina bez obzira na sve drugo – kažu u tužilaštvu.

Sonja Todorović

Blic.rs

Prethodni tekstSINDIKATI SA VUČIĆEM 6.FEBRUARA
Sledeći tekstMARKOVIĆ: U JAGODINI NIJE BILO POLITIČKIH ZAPOŠLJAVANJA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime