SINDIKATI SA VUČIĆEM 6.FEBRUARA

0

Zaposleni u javnom sektoru Srbije održali su danas jednosatni štrajk upozorenja, uz obavljanje minimuma procesa rada, jer nemaju garancije da novim zakonom o platama u javnom sektoru neće biti umanjena njihova prava.

Oni su se okupili u svojim ustanovama gde je pročitan sindikalni proglas u kojem se traži da zahtevi sindikata koji se odnose na prava radnika budu uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru.

Predsednik samostalnog sindikata zdravstva Dragan Čabrić je agenciji Beta rekao da je štrajk organizovan u većini zdravstvenih ustavova, da pacijenti nisu bili ugroženi i da nije bilo nikakvih incidenata.

„U petak imamo razgovor sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički koja treba da nam objasni predložena rešenja u novom Nartu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. U odnosu na prethodnu verziju novina je i to što je predvidjeno da će zaposlenima isplate po osnovu rada biti izmirene u skladu sa mogućnostima budžeta u ovoj i naredne dve godine, što je za nas ‘mač sa dve oštice’, odnosno stvara sumnju da Vlada može da kaže da će zarade i druge naknade biti manje jer nema novca u budžetu“, kazao je Čabrić.

Predsednik Granskog sindikata uprave, pravosudja i policije Dragan Čabrić kazao je agenciji Beta da su sindikati danas dobili zvaničnu potvrdu da je za subotu, 6. februara, zakazan sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem na kojem će se razgovarati o zakonu o platama u javnom sektoru.

On je dodao da će nakon tog sastanka sindikati doneti odluku o daljim aktivnostima.

Reprezentatvni sindikati su ranije ocenili i da nova verzija predloženih propisa o platama u javnom sektoru koji im je dostavljena delimično zadovoljava zahteve sindikata.

Naveli su da su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade, ali ne i načinom obračuna za naknade za topli obrok i regres i članom kojim se predvidja različita osnovica za rad u jedinicama lokalne samouprave.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da ne podržava štrajkove „koji se zasnivaju na naznakama“ i poručio da treba sačekati subotu i razgovor premijera Aleksandra Vučića i predstavnika sindikata o propisima o platama u javnom sektoru.
(Beta, 03.02.2016)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime