LEPOTA PROSTORA: VILA OBRENOVIĆA – ISTORIJA KOJA ĆE ZADIVITI SVET! FOTOGRAFIJE KAKVE NISTE VIDELI!

0

Smederevski „Zabranjeni grad“ velelepni trag istorije stare „Obrenovićevske Srbije“ – Letnjikovac dinastije Obrenović na brdu Plavinac u Smederevu, navodno će uskoro postati dostupan za javnost. Više od 90 odsto Smederevaca svih generacija, nikada nije kročilo u ovu vilu. Ona je do sada bila dostupna samo odabranima, od komunističkog vremena kada je bila objekat reprezentacije vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, poznatiji kao vila „Izvršnog veća“, ili kao vila „Zlatni breg“ do danas kada su, prema rečima Smederevaca vilu koristili političari za svoje „tajne razgovore i posete“.

Vila je smeštena na par kilometara od centra Smedereva, na brdu Plavinac sa koga se pruža neverovatan pogled na Dunav i pola Vojvodine. Zemlju u Smederevu je kupio i voleo knjaz Miloš Obrenović, u funkciju letnjikovca sa malom ergelom konja stavio ju je  knez Mihailo, a vila je postala prava vila tek za vlasti kralja Aleksandra Obrenovića.

Lepota, jednostavnost, istorija…kada se uđe u park ispred vile i stane se na plato sa koga se s jedne strane pogledom obuhvata moćni Dunav i pola Banata, a s druge smederevska stara, bela lepotica, čovek ne može da ne oseti ponos i divljenje. Od kad gospodstvo u Srbiji seže…gde smo danas, a ko smo bili ustvari…

Druga misao, posebno za one koji su putovali Evropom i znaju šta su drugi narodi uradili od onoga što im je bogata istorija ostavila u nasleđe, je da bi od turizma sa posetama Vili Obrenovića, divno staro Smederevo moglo da živi kao potomak jedne stare, bogate porodice, a i Srbija pored njega.

Kralj Aleksandar je vilu rekonstruisao 1897. godine i dogradio već postojeće zdanje. Na nagovor kraljice majke Natalije, angažovao je arhitektu Jovana Ilkića, bečkog đaka, koji vilu preobražava u „švajcarskom stilu“, dodavanjem dve ugaone kule, načinjeni su drveni balkoni, drveno izrezbareno stepenište i filigranski uradjeni drveni ukrasi. Ilkić je inače autor zdanja Narodne skupštine u Beogradu, hotela Moskva i oficirskog doma, sada SKC-a, da pomenemo samo najpoznatije.

Nakon ubistva Aleksandra i Drage, 1903. godine, kraljica Natalija je letnjikovac poklonila pukovniku Antoniju Oreškoviću. Poklonila mu je 30 hektara zemlje, vilu i sve što je bilo u njoj, srebro za više stotina osoba, nameštaj, oružje, rublje i zapregu okovanu srebrom. Sve je vredelo milion dinara u zlatu. U komunističkoj Jugoslaviji, ali i nešto kasnije, kako pričaju stari Smederevci, srebro su odnele „političke ljubavnice“.

„Prvih posleratnih godina, da ne kažem par decenija tu su bile najveće lumperajke, ali zaista, trubači, Čočeci i sl… Prvo je Krcun a posle Leka Ranković – omiljeno mesto za zabavu i provod bila je Vila Obrenovića. Poslednjih desetak godina za vreme predsedniak Borisa Tadića, vilu je jedino u službenoj poseti obišla Jadranka Kosor. U poslednjoj deceniji vili je vraćeno dostojanstvo u tom smislu, ali ona je opet ostala zatvorena za javnost, kaže stari Smederevac, Miloš Nastić.

„Nekoliko sastanaka Državne bezbednosti devedesetih je održano u vili. Većinu je vodio Jovica Stanišić. Hrana za njih pripremana je u restoranima „Sartida“ i „Želvoza“. Mi konobari dolazili smo posle sastanaka da poslužimo hranu. Čelnici DB-a gostili su se u salonima vile i jeli iz kraljevskih servisa – kaže I. P., konobar koji je devedesetih služio pripadnike tajne policije.

Smederevci su ogorčeni jer u vilu ni oni sami ne mogu da uđu.

„Verujem da 99 odsto Smederevaca nije ušlo u vilu i ne zna kako izgleda. To je sramota! Zašto? Zašto je zabranjeno? A pojedini ašikuju tamo, znaju ljudi s Plavinca ko tamo dolazi. A običnim ljudima samo ostaje da pognu glavu jer im je neko zabranio da vide istoriju i predivan objekat. Sramota. Šta sve Smederevo ima a niko ne obilazi!“ kaže jedna Smederevka koja nije želela da se predstavi.

Vila je poslednji put renovirana 1961. godine, pred Samit nesvrstanih, kada je izgubila drvene ukrase. Tada je uredjena i seoska kuća sa apartmanima za potrebe vlade. Danas kuću koristi samo vlada Srbije, kao i vino iz njenih vinograda. U okviru kompleksa nalazi se 30 hektara vinograda i vinarija. Smederevski vinogradi nadaleko su čuveni.

Vila je tek u avgustu prošle godine dobila status spomenika kulture. Koliko je od 19. veka do danas u ovom velelponom zdanju originalnih predmeta uništeno? Vila je više puta pljačkana. Koliko je srebra, portreta, sitnica ukradeno? Ko je sve sedeo na foteljama jedne dinastije? Itd…naravno, država bi morala da zaposli obezbeđenje i zaštiti umetnine.

Ideja i inicijativa da se vila dinastije Obrenović vrati Smederevu na upravljanje i otvori za posetioce potekla je od Gorana Prokića, predsednika Društva modernih konzervativaca odnosno Monarhističkog kluba Srbije u tom gradu, 2012. godine.

„Poslednjih sedamdeset godina nekadašnji Kraljev dvor nalazi se u državnoj svojini. Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i direktor Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije Zoran Trninić potpisali su sporazum o otvaranju vile za javnost i vraćanje objekta u nadležnost grada. Videćemo kako će to ići. Najavljeno je da će prve posete uskoro početi, početkom sledeće godine, ali organizovao, ne može pojedinac da dođe i obiđe vilu. Ovo je prvi korak otvaranja rezidencijalnih objekata za oči javnosti i turiste. U ovoj vili je i Nušić bio u pritvoru, ovde je pisan Ustav Srbije, kažu da je ovde kovan plan o ubistvu Aleksandra i Drage ali i da je planula ljubav između njih dvoje. Zamislite šta bi inostrani turisti rekli na ovakvu priču, na ovakvo bogatstvo“ kaže Goran Prokić, predsednik Monarhističkog kluba Smederevo.

Samo jedan komad nameštaja, neobični radni sto bio je tema jedne doktorske disertacija, kada je tokom trogodipšnjeg izučavanja, pronađeno 100 fioka u njemu. Doktor nauka koji je ovo radio tvrdi da nisu otkrivene sve.

Dozvolite mi, kao autoru teksta, slobodu da prokomentarišem nešto neumesno ali ono što je moj ustisak, a to je da je austrijski Šenbrun u odnosu na Vilu Obrenovića, „kičast“ i šaren. Ako ikada posetite raskošni bečki dvorac Šenbrun, nekadašnju letnju rezidenciju carske Habsburške porodice i letnju rezidenciju srpske dinastije Obrenović, isti će biti i vaš utisak. Srpska lepota je u jednostavnosti. I da, ono što je najvažnije, poruka za državu je da iseče lance i otvori kapije za svet koji će videti ko su zaista Srbi i šta je Srbija bila. Mi nismo DANAS i JUČE, mi smo od DAVNINA…

TEKST I FOTO Anita Mitrović Đukić

MARADONA SPAVAO U KREVETU OBRENOVIĆA

I Maradona je pre pet godina proveo jednu noć u krevetu srpske kraljevske porodice. U želji da ga skloni od prevelike pažnje javnosti, njegov domaćin reditelj Emir Kusturica doveo je Maradonu u vilu. Slavni argentinski fudbaler, posle prospavane noći, jutarnji trening odradio je na stazama kojima su šetali kneževi i kraljevi Srbije.

NAMEŠTAJ KUPOVALI PO EVROPI NA AUKCIJAMA I VRAĆAlI U SMEDEREVO

U radnom kabinetu Milana Obrenovića nalazi se unikatni persijski tepih „Ptičje carstvo“, satkan od 500.000 čvorova od kamilje dlake. Prilikom povlačenja Nemci su odneli i ovaj tepih. U odaje Obrenovića vraćen je zahvaljujući slikaru Paji Jovanoviću, koji ga je otkupio na jednoj aukciji u Parizu. Baš kao i ovaj tepih izuzetne vrednosti, veći deo nameštaja koji danas krasi vilu nabavljen je na aukcijama u evropskim metropolama.

– Najveći deo toga država je posle Drugog svetskog rata otkupila od starih beogradskih porodica i na aukcijama u evropskim gradovima, najviše u Parizu. Veliki je novac država posle rata dala da se ti predmeti vrate u zemlju. Zahvaljući tome, danas su u vili grafike iz 17. veka, umetnički predmeti i delovi nameštaja iz tog perioda – kaže Snežana Cvetković, kustos smederevskog Muzeja.

Prethodni tekstPRIBOJ TRAŽI SAVET OD JAGODINE ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA
Sledeći tekstUHAPŠEN DEVETNAESTOGODIŠNJAK POD SUMNJOM DA JE KRAO ZLATO, NOVAC, TELEFONE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime