JAGODINSKI GIMNAZIJALCI U BOSNI GOVORILI O LJUDSKIM PRAVIMA!

0

Učenici Gimnazije ,,Svetozar Marković’’ iz Jagodine, predvođeni profesorkom Milicom Milovanović učestvovali su u radionici o ljudskim pravima održanoj u gradu Jajce u Bosni i Hercegovini. Kao brend grada predstavli su Vinariju Cilić i Juhor, a kao instituciju kulture – Muzej naivne i marginalne umetnosti

GIMNAZIJALCI JAJCE 3Projekat MICC WeB (Model International Criminal Court Western Balkans) nastao je iz ideje da se premoste razlike i razbiju stereotipi među zemljama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te se, na ovaj način, omogući integracija i buduća saradnja mladih. Projekat Međunarodnog krivičnog suda – MICC, namenjen je učenicima srednjih škola i stvoren je kako bi se, kroz grupni rad, naučile osnove ljudskih prava i pokazali uslovi u kojuma su ona kršena, i kako bi se razvilo kritičko mišljenje učenika.
MICC Web finansiraju organizacije Otvorena Komunikacija iz Srbije, Hermes iz Hrvatske i Humanity in Action iz Bosne i Hercegovine.
Obrađuju se različite aktuelne teme i istorijski događaji, sa svrhom da se proširi svest o mnogobrojnim problemima, i da bi se, ragovorom, ovi problem rešili. Na kraju ovakvog projekta, organizuje se i simulacija suđenja nekog od slučajeva MICC-a za ratne zločine, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u ostalim delovima sveta.
Jedna od simulacija održana je u Novom Sadu, maja prošle 2014 godine. Susret učenika škola Federacije BiH, Srbije i Hrvatske ponovio se i ove godine.

Proteklog vikenda održana je radionica o ljudskim pravima, i iskorišćena je prilika da se prethodna poznastva učvrste. Sredstva za ovaj susret dodelila je Republika Hrvatska, uz nesebično zalaganje profesorke Suzane Đebro iz Orahovice, a ljubaznošću kolege Mirka Ljubeža projekat je realizovan u Jajcu u Federaciji BiH. Održali smo nekoliko radionica na temu ljudskih prava i sloboda, a učenici su se izuzetno snašli u izboru argumenata i njihovom dokazivanju.GIMNAZIJALCI JAJCE

Kroz prijatnu atmosferu i burne diskusije, pokazalo se da je najteže definisati gde prestaje pravo jednog, a počinje pravo drugog. Grupe su nužno bile multietničke i multikonfesionalne, kako bi se saradnja povećala a različita misao uvažila. Grupe su lako gradile slučajeve i vrlo burno branile svoje stavove, pokazujući da je stereotipe koji definišu današnju sociopolitičku sferu balkanskih zemalja itekako moguće premostiti.

Ovakva interkulturalna razmena samo dokazuje da imamo mnogo toga zajedničkog, ali i da ne moramo biti isti da bismo se međusobno uvažavali. Treba pratiti primer ovih mladih ljudi, i ići njihovim putem tolerancije, nacionalnog i verskog uvažavanja, i možda će ovakvi susreti postati sve češći i zabavniji. Možda ćemo nešto naučiti, možda se zabaviti, a možda i pretvoriti poznanstva u dugotrajna, vredna prijateljstva na kojima će, umesto istorijskih problema, počivati susedstvo ovih zemalja.

gimnazijalci 8Učenici Gimnazije ,,Svetozar Marković’’, iz Jagodine, predvođeni profesorkom Milicom Milovanović, još jednom su učestvovali u debatama koje nosi ovakav projekat. Cilj pomenutog projekta je, takođe, i upoznavanje kulture, nasleđa, regija i gradova iz kojih dolaze drugi učenici, pa se povodom toga, održava i interkulturalno veče.
Kao brend grada predstavli smo Vinariju Cilić i Juhor, a kao instituciju kulture – Muzej naivne i marginalne umetnosti, koji kroz likovni izraz promoviše vrednost uzajamnog poštovanja.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime