EPS ISKLJUČUJE STRUJU STAKLARI?

0

Sindikati Srpske fabrike stakla (SFS) u Paraćinu obavestili su danas Ministarstvo privrede i Ministarstvo rudarstva i energetike, da je Elektrodistribucija iz Jagodine, preko pogona u Paraćinu, najavila za 17. jul obustavu isporuke električne energije fabrici, što, kako upozoravaju, može izazavati katastrofu nesagledivih razmera.

U pismu, koje su potpisali predsednik Samostalnog sindikata SFS Živojin Matejić i Sindikata Nezavisnost SFS Boban Nikodijević, ističe se da je obustava električne energije najavljena za petak u 12 sati.
„Potpuna obustava električne energije za posledicu ima prestanak proizvodnje, zamrzavanje svih peći sa istopljenim staklom, prestanak rada kompresora, vodotornja, ostale prateće opreme i gubitka radnih mesta za 835 zaposlenih i ekonomsku nestabilonost njihovih porodica“, pišu sindikati.

„Posebno ističemo da se u tom slučaju ne može predvideti ni kontrolisati tok i ponašanje užarene staklene mase (tempretaura preko 1.500 stepeni), a u slučaju eventualnog požara ili eksplozije gasa se ne može reagovati, što sve ukupno predsavlja opasnost po život i zdravlje zaposlenih, celog grada Paraćina i ekološku katastrofu neviđenih razmera“, piše u pismu.
Sindikati podsećaju da je, pored blokade računa SFS od strane JP Srbijagas, „sa kojim se SFS, jedina fabrika za proizvodnju šupljeg stakla u Srbiji mesecima suočava“, obaveštenje Elektrodistribucije dodatan problem.
„SFS, kako smo obavešteni od rukovodstva, ne spori svoja dugovanja za električnu energiju i celokupni dug će platiti u roku od 30 dana od deblokade računa“, navodi se u pismu i podseća da je „deblokada računa dogovorena sa nadležnim ministarstvima i rešiće se tako što će se kompenzirati dug Republike Srbije prema vlasniku SFS i dug SFS prema Srbijagasu po kom osnovu je i blokiran račun“.
„Obraćamo vam se sa molbom da odmah izdate nalog za obustavu najavljenog potpunog isključenja električne energije SFS i na taj način omogućite njen dalji rad i izbegnemo svi nesagledive posledice koje će nastati u slučaju realizacije najavljenog isključenja“, dodaje se u pismu.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime