,,DANI KOMEDIJE“ PREŠLI POD NADLEŽNOST KULTURNOG CENTRA

0

Festival ,,Dani komedije,, jagodinski brend koji traje već 43 godine, posle funkcionisanja kao Udruženje građana, sada prelazi pod kapu Skupštine grada, odnosno postaje sastavni deo Kulturnog centra. Danas su članovi Upravnog odbora na čelu sa predsednikom Dobricom Milićevićem održali sednicu koja će biti poslednja, ukoliko sutra odbornici gradske skupštine usvoje ovaj predlog.

dani komedije

-Festival ima neokaljan ugled, nemamo ni jedan skandal, ništa negativno. Dani komedije u Jagodini su jedini festival čistog žanra, ponosni smo na sve što smo uradili do sada. Razlozi za prelazak pod ingirenciju Kulturnog centra su racionalni, tiču se novca. Na ovaj način festival će biti jeftiniji, rekao je predsednik UO, Dobrica Milićević.

Milićević će najverovatnije ostati da radi kao umetnički direktor festivala, o čemu odlučuje KC koji ga postavlja.

– Na ovaj način poboljšava se rad festivala. Dolazimo do ušteda što je vrlo bitno. Nešto što traje više od 40 godina je samo po sebi značajno. Hoćemo da privučemo novu generaciju gledalaca, dolaze mladi koji moraju da znaju koliko je pozorište važno. Hoćemo da radimo još bolje, da Dani komedije zaista budu jagodinski brend. Imamo mnogo ideja, rekao je direktor KC i od sutra direktor Festivala, Nebojša Petrović.

Umetnički direktor Dana komedije Dobrica Milićević u petak će saopštiti ime selektora 44. festivala koji će biti održan od 20. do 27. marta 2015. godine.

Stručni žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu „Mija Aleksić“, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta „Ćuran“. Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu „Jovanča Micić“.

Očekuje se i da umetnički direktor i KC saopšte ko će ove godine dobiti nagradu za životno delo Zlatni ćuran.

tom atrifunovicI POZORIŠTE DA PREĐE POD NADLEŽNOST KULTURNOG CENTRA

Poznati pozorišni glumac Toma Trifunović koji je posle promene upravnika Gradskog pozorišta u Jagodini Vlade Jovanovića, počeo ponovo da sarađuje sa ovom ustanovom kulture, smatra da bi i pozorište trebalo da bude pod okriljem Kulturnog centra.

– Ja bih pristao da radim ukoliko pozorište dobije tretman kakav bi trebalo. Pozorište ne može da bude grupa građana, ono treba da bude pod kapom grada koji će postavljati upravnika i sve ostalo. Mora da se zna ko odgovara, ko kome polaže račune i još mnogo toga. Ovo nigde ne postoji. I na zapadu se zna vlasnik pozorišta. U ovom slučaju grad daje novac, a odlučuju neki ljudi apsolutno nebitni – rekao je Trifunović.

On je istakao da pozorište mora sistemski da se rešava.

– Ogromna je gužva, četiri se predstave rade, pakuješ, prepakuješ, da ne govorimo da istu salu koristi i bioskop. Strašno je kakav prostor pozorište koristi. Prosto ne mogu da verujem da u okolini centra ne postoji neki prostor za tako važnu ustanovu kulture kao što je pozorište. Međutim, ja čvrsto verujem da će Jagodina naći način da reši ovu veoma važnu stvar, dodao je on.

Prethodni tekstU SVILAJNCU ODRŽANE PETE TRADICIONALNE ULIČNE TRKE
Sledeći tekstVIŠE OD IGRE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime