VIŠE OD IGRE

0

Ukoliko se Katalonija odvoji od Španije, Barselona i njene filijale, kao i Espanjol, Đirona, Sabadelj i Llagostera neće imati pravo takmičenja pod okriljem španskog saveza i lige, ponovio je sinoć predsednik Lige španskih profesionalnih klubova (LFP) Havier Tebas uoči najavljenog referenduma o katalonskoj nezavisnosti koji bi se trebao održati sledećeg meseca.

Katalonija ne odustaje, iako je Vlada u Madridu putem Ustavnog suda suspendovala referendum pozivajući se na odredbe ustava, Artur Mas, katalonski predsednik, pozvao je narod da 9. novembra obavi svoj zadatak i glasa za nezavisnost. Nastavlja se snažna politička kampanja svim raspoloživim sredstvima. Fudbal je svakako jedno od njih. Stogodišnje katalonske čežnje za vlastitom državom ogledaju se u derbiju Real Madrida i Barselone. Njihovo rivalstvo je među najvećima u svetu sporta, a Barselona je „više od kluba“ jer je bila simbol nezavisnosti i u Frankovoj diktaturi, neslužbena vojska Katalonije.

 

Usred Španskog građanskog rata katalonski jezik je zabranjen i Kamp Nou je postao poligon borbe za opstanak čitave kulture. Političke tenzije deo su folklora derbija, a fudbalski klasik je očekivano u središtu spora separatista i centralne vlasti.
Prvi čovek španske nacionalne lige juče je na radiju Ora Ser, ali i na predavanju na IESE-ovoj poslovnoj akademiji u Barseloni, ponovio pretnje izrečene još krajem juna.
„Španski zakoni su jasni, a po njima Barselona nema pravo igrati u španskoj ligi ako se Katalonija otcepi. Naravno da ne mogu zamisliti našu ligu bez Barselone, ali zakon je jasan“, kazao je čelni čovek špankog fudbala Tebas.

Odgovor Tebasu: Katalonski klubovi će igrati gde oni žele
Španski parlament mogao bi menjati Zakon o sportu, svestan je Tebas, uveren da Barseloni i klubovima Katalonije, ranjena Španija nikada ne bi dopustila ono što dopušta Andori.Najjači andorski klub, naime, stekao je pravo da nastupa pod okriljem španske lige. FC Andorra takmiči se u šestoj ligi Španije, kao deo katalonskog razreda.

„Samo jedna zemlja van Španije dopunom zakona ima pravo da se takmiči u našoj ligi i prvenstvu, a to je Andora“, poručio je Tebas.

Otcepljenjem Katalonije, bogate severoistočne regije, patila bi španska industrija, ali teško je verovati da bi se odlučili i na gubitak milijarde evra „teškog“ El Klasika.

Tebasu je oštar odgovor stigao jutros iz Udruženja sportskih profesionalnih klubova Katalonije.

„Tebas samo seje strah. Na kraju, njegovi argumenti ga demantuju. Klubovi nezavisne Katalonije će igrati gde oni budu želeli, a svoju želju su već izrazili. Zar će se liga španskih klubova odreći Barse? Dalje, Tebas je maliciozno tvrdio da je Katalonija uvek bila deo Španije. To će odlučiti narod. Amandman koji je Andori omogućio da se takmiči u španskoj ligi isto će omogućiti i Barseloni, bez koje Tebas ne može zamisliti špansko prvenstvo, prema vlastitom priznanju“

Čelnici Barselone još se nisu javno izjasnili kako gledaju na referendum, ali jeste bivši predsednik Barselone Huan Laporta koji je pozvao čelnike kluba da podrže nezavisnost.

„Barselona je simbol Katalonije i ona mora biti u prvim redovima u borbi za našu nezavisnost. Znam da Barselona ima dosta navijača i izvan Katalonije, ali oni ne mogu da ćute“, kazao je Laporta.

Ćavi i Pike za katalonsku nezavisnost

Barsine zvezde Ćavi i Žerar Pike su se javno izjasnili za katalonsku nezavisnost i referendum.

„Igram za špansku reprezentaciju, ali ja sam Katalonac. Jedanaest godina igram za reprezentaciju i to nema veze s referendumom i mojim demokratskim pravima. Ljudi moraju imati pravo reći šta žele“, kazao je Pike.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime