„DANI KOMEDIJE“ POČELI TRAGIKOMEDIJOM, OCENA 4,06

0

Nova verzija čuvenog komada Jovana Sterije Popovića „Rodoljupci“, u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu, otvorila je 45.Dane komedije u Jagodini. Publika je s obzirom da se radi o tragikomediji, a publika ocenjuje najsmešniju predstavu, ocenila visokom ocenom – 4,06.

„Istorija se ciklično ponavlja, to je naš usud, usud našeg mentaliteta, naše političke elite. Sterija je znao sve, zato se njegov komad sa istom aktuelnošću igra 50 godina posle njegove smrti. Bio je jedan od najvećih prosvetitelja srpske istorije. Urban nas nije poznavao kada je došao, mnogo smo razgovarali, diskutovali. Songovi su bazirani na patriotskoj poeziji XIX veka. Mi se u predstavi obraćamo publici, ne političarima, liderima, potpuno nam je svejedno šta oni misle“ rekao je Predrag Ejdus.

rodoljupci 1 djuka

Igrali su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).
U predstavi učestvuju i muzičari Nemanja Aćimović (bubnjevi), Ivan Marković (harmonika) i Đorđe Antić (trombon).
U predgovoru za „Rodoljupce“ Sterija je zapisao da „dokle se god budemo samo hvalili, a slabosti i greške prikrivali donde ćemo hramati i nećemo ni za dlaku biti bolji“, da „nevaljali i pokvareni pod vidom rodoljubija svaku priliku za svoju sebičnost upotrebljavaju“, da je „sebičnom dovoljno kad je samo njemu dobro i kad prostaka može na svoju ruku da preokrene, a za dalje se ništa ne brine“.
Sterija, inače, u pomenutom predgovoru, naglašava i da mu nije namera da baci ljagu na narod, nego da ga pouči i osvesti.
Urban nije uradio komad „iz epohe“, već iz današnjeg ugla, a pri osavremenjavanju pomoglo mu je i samo vreme u kojem živimo. Naime, mnogo toga je isuviše isto kao i sredinom 19. veka kada je naš slavni komediograf, pišući „Rodoljupce“, na veoma vešt način raskrinkao „patriote“.

vat
Festival počeo vatrometom

Drugog festivalskog dana publika će imati prilike da pogleda predstavu „Odumiranje međeda“ u režiji Nemanje Rankovića, Narodog pozorišta iz Užica.

foto Nenad Đukić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime