ALEKSANDAR GRKOVIĆ „SAVEZ ZA BOLJU JAGODINU“ (5): JEDINA SMO ISTINSKA OPOZICIJA U JAGODINI

2

Razgovarali smo sa kandidatom za gradonačelnika liste Boris Tadić, Borko Stefanović – Savez za bolju Jagodinu lista pod rednim brojem 5, Aleksandrom Grkovićem.

Po čemu je to Vaša lista jedina opoziciona u Jagodini, kako tvrdite tokom cele ove kampanje?

Zato što jedini konkretno kažemo da želimo smenu vlasti Jedinstvene Srbije ali i ne želimo da na vlast u Jagodini dođe Srpska napredna stranka. Zašto bismo dali šansu SNS da vlada Jagodinom ako je Vučić već dovoljno devalvirao Srbiju po svim osnovama. Tražim od građana da ne veruju u nametnutu tezu da je SNS opozicija u pokušaju prema SPS-JS. Podsećam da su to i dalje aktuelni koalicioni partneri u Vladi Republike Srbije, i to već 4 godine. Jedina smo lista koja te teze iznosi bez uvijenih floskula i skrivanja iza beogradskih lidera. Temelj smene svih vlasti jeste smena generacija na političkoj sceni Jagodine. Tražim od građana poverenje da menjamo i ne bojimo se promena,kako u republici tako i u lokalu.

Nudite li samo kritike ili i neka konkretna rešenja?

Naravno da kritičnost nije jedini osnov naše politike. Jedini smo recimo pre tri meseca ponudili model spasa Fabrike kablova i Jagodinske pivare bez odlaska u stečaj. Tražio sam da Vučić spase FKS i pivaru i to modelom da država otpiše sva dugovanja koja kao poverilac ima prema ovim firmama, a to je 65% ukupnog duga pivare i oko 45% ukupnog duga FKS. Potom, da država „zamoli“ privatne poverioce da ostatak duga dozvole otplatu na rate. Prema izveštaju Svetske banke iz 2002. godine u takvoj situaciji FKS bi mogla da radi sa 750 radnika a pivara sa 300 radnika. I dalje tvrdim da na ovaj način ova dva giganta mogu da se spasu, uz uslov da to bude poslednji put da se dugovi otpisuju i da se po svetu pojure strateški partneri i privatizacioni interesenti. Dugujemo to ovim privrednim gigantima jer su mnoge od nas ove fabrike othranile i odškolovale. Treba samo malo dobre volje i zdrave pameti.

Potom bismo subvencionisali jagodinska mala i srednja preduzeća sa po 3 hiljade evra po radnom mestu,uz uslov da svako radno mesto traje najmanje 5 godina. Novac bismo crpeli iz predpristupnih fondova EU za koje Vučićeva administracija izgleda ni ne zna da postoje, i Fonda za razvoj Republike Srbije.

Gde je selo u Vašem programu?

Selo je za nas najveća akumulacija radnih mesta, zato ćemo i krenuti da selo stavljamo na čvrste temelje osnivanjem gradske Direkcije za poljoprivredu i stočarstvo. Glavni projekat ove direkcije biće osnivanje poljoprivredne zadruge jagodinske. Kroz zadrugarstvo ćemo ponovo staviti na noge postojeća seoska domaćinstva, da članovi tih domaćinstava mogu pristojno živeti od svog rada. Da ukrupnimo posede, i devalvirani stočni fond,ojačamo plasman. A da bi selo privredno raslo i jačalo infrastruktura mora da prati sve to. Infrastruktura grada i sela ne sme da ima razlike. Ući ćemo u projekat uvodjenja mrežne kanalizacije i vodovoda u svako selo kao i pešačko bicklističke staze do svakog sela. Pokrenućemo projekat rehabilitacije postojećih bedema na jagodinskim rekama kao i pravljenje bedema celim tokom reka Lugomir i Belica kao i Velike Morave kroz teritoriju Grada Jagodina.

A grad?

Ući ćemo u projekat pisanja novog detaljnog urbanističkog plana. Rešićemo problem pasa lutalica saradnjom sa švajcarskim, skandinavskim i nemačkim udruženjima koja se bave ovim problemima. Rešićemo saobraćajni kolaps i problem parkiranja novim šematskim pristupom uređenja saobraćaja kao i osnivanjem Javnog preduzeća „Parking servis“. Nismo zadovoljni radom postojećeg Parking servisa. Ući ćemo u formiranje profesionalnog gradskog pozorišta, jer kao grad koji je sedište jednog od najvećih teatarskih festivala u državi to zaslužujemo. Ući ćemo u obnovu velike sale Kulturnog centra i formiranje omladinskog kulturnog centra.

Mnogo stvari planirate da pokrenete. Zar ne mislite da je nedovoljno para i vremena da sve to spovedete za recimo jedan mandat od 4 godine?

Što se tiče novca već sam pomenuo da ga ima u predpristupnim fondovima EU, samo treba imati ljude koju znaju da im pridju pisanjem kvalitetnih projekata. Mi ih imamo na našoj listi, zato i ne brinemo da ćemo novac naći na ovaj način. Pokrenućemo te projekte,a ako ih ne dovršimo za jedan mandat recimo, one koji budu upravljali gradom posle nas biće sramota da nedovrše ove kapitalne projekte. Važno je dakle pokrenuti pre svega sve ove projekte.

I za kraj kako ocenjujete koalicione odnose sa Levicom Srbije i Pokretom za preokret?

Ja sam prezadovoljan kako naša koalicija funkcioniše do sada. Kohezija i dobra atmosfera evidentne su. Jedina smo koalicija koja je pored Jedinstvene Srbije izbacila kandidate za gradonačelnika, predsednika Skupštine grada Jagodina i zamenicu gradonačelnika.

Šta poručujete sugrađanima za kraj?

Da glasaju za listu broj 5 Boris Tadić, Borko Stefanović, Savez za bolju Jagodinu, za jedinu jagodinsku opoziciju, da posle 12 godina,u vidu naše koalicije napokon imaju pravu opozicionu vrednost na političkoj sceni Jagodine.

Ivan Jovanović

 

 

 

2 KOMENTARA

  1. Pogledajte, kakvi profesori predaju na Pedagoskom fakultetu. Obratite paznju na Slobodana Stetica i njegovu strucnost za katedru i oblast. On nije ni magistar a predaje naucni predmet, KAKO, ZAR TO NIJE KRIMINAL.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime