U POMORAVLJU ZA SEDAM DANA 78 POŽARA

0
Novi Sad, 3. novembra 2013 - Opasno i zabranjeno paljenje poljoprivrednih ostataka u atarima oko Novog Sada. Nakon jesenje žetve upaljena je strnjika, slama i kukuruzovina, što je protivno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / tj

Na području Pomoravskog okruga, od početka avgusta dogodilo se 78 požara, 74 na otvorenom prostoru a opožarena površina iznosi 815 hektara, izjavio je komadant Vatrogasno spasolačkog bataljona u Jagodini Saša Ignjatović.

„Za osam meseci ove godine, bilo je 789 požara, cele prošle godine 375, a na otvorenom je bilo 570 požara ove godine a prošle 200 požara“, precizirao je Ignjatović za agenciju Tanjug.
Govoreći o požarima u letnjem periodu, Ignjatović je istakao da je, od 1.juna do 8.avgusta, na području Pomoravskog okruga, koga čine Jagodina, Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, bilo 269 požara, lane u istom periodu 103. Jedno lice je povređeno.
Izgorela su žitna polja, strništa, šume…
Uzrok požara na otvorenom prostoru u većini slučajeva je ljudski faktor, bilo da se radi o nepažnji, nehatu, neznanju, a često i namerni pre svega meštana, poljoprivrednika koji u nameri da očiste svoje površine i pripreme zemljište za dalju obradu i dopunsku setvu, vrše spaljivanje biljnih ostataka na svojim površinama“, rekao je Ignjatović i dodao da je „u poslednjem periodu, posebno izražen, veći broj požara u šumskim oblastima“.
Ignjatović je podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje vatre na bilo kom otvorenom prostoru, pa samim tim i spaljivanje biljnih ostataka, smeća i ostalog.
Za nepoštovanje odredbi zakona i izazivanje požara na otvorenom, novčana kazna za fizička lica je od 10.000 do 50.000 dinara, za pravna lica miliona dinara.
Autor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime