U Domu kulture u Dragocvetu OŠ „Branko Radičević“ obeležila je Dan škole. Nagrađeni su učenici Anđela Nedeljković, Jovan Miladinović, Nikolina Prokić i Miloš Đurđević.
1(2)
„Osnovna škola „Branko Radičević“ već godinama unazad tradicionalno obeležava Dan škole i nagrađuje najbolje učenike u protekloj godini. Mi ne nagrađujemo samo njihove uspehe na takmičenjima, već njihov uspeh u školi, vladanje i ponašanje koje treba da predstavlja model svim ostalim učenicima“ rekao je na početku priredbe direktor Slobodan Knežević.

13Tema priredbe bila je „Ljubav kroz vekove“. Publici u Domu kulture u Dragocvetu predstavljeno je nekoliko ljubavnih parova čija je ljubav obeležila epohe u kojima su živeli i postala jača od vremena, gotovo besmrtna.7

„Odisej se vratio sa lutanja i odbranio svoju vernu Penelopu od prosaca koji su je bezuspešno opsedali, osvojivši ponovo njeno srce. Kleopatra je čekala Cezara da se vrati iz jednog od svojh osvajačkih pohoda a zatim su zajedno uživali u igri egipatskih plesačica. Doba renesanse i humanizma predstavljeno je kroz ljubav velikog pesnika Petrarke prema Lauri koju je celog života obožavao i pisao joj stihove zbog kojih je ovenčan lovorovim vencem. Na jednom balu pod maskama prvi put su se sreli Romeo i Julija, a zatim izjavili jedno drugom ljubav na čuvenom balkonu u Veroni. Branko Radičević je svojoj Mini Karadzić u spomenar  upisao  čuvene stihove „Pevam danju, pevam noću“, pesmu koju je nazvao „Mini Karadzić u spomenicu“, a koja se i danas rado peva“ objasnila su deca koja su učestvovala u priredbi i predstavila ljubav istorijskih parova.

Ljubav 20. veka obeležili su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga koji su čitali delove pisama koje su jedno drugom uputili u trenucima razdvojenosti, neposredno pre venčanja koje je uzburkalo Srbiju. Utisku su doprineli živopisni kostimi, a nadležni u školi izrazili su zahvalnost Gradskom pozorištu u Jagodini koji su pomogli preredbu.
ana

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Ana Stojanović sa decom

„Mi se trudimo da svake godine postavimo nove zadatke i standarde sami sebi kada su priredbe u pitanju, da to uvek bude nešto novo i drugačije, zabavno i edukativno u isto vreme. Ove godine smo se bavili temom ljubavi između istorijskih ličnosti, književnika i književnih junaka koja je bila toliko jaka da se o njoj priča i vekovima kasnije. Biće nam drago ako budemo znali da su naši učenici kroz ovu priredbu nešto naučili.“ rekla je nastavnica književnosti, Ana Stojanović.

Nema komentara