U DOMU KULTURE U DRAGOCVETU DECA IZVELA „LJUBAV KROZ VEKOVE“

0
U Domu kulture u Dragocvetu OŠ „Branko Radičević“ obeležila je Dan škole. Nagrađeni su učenici Anđela Nedeljković, Jovan Miladinović, Nikolina Prokić i Miloš Đurđević.
1(2)
„Osnovna škola „Branko Radičević“ već godinama unazad tradicionalno obeležava Dan škole i nagrađuje najbolje učenike u protekloj godini. Mi ne nagrađujemo samo njihove uspehe na takmičenjima, već njihov uspeh u školi, vladanje i ponašanje koje treba da predstavlja model svim ostalim učenicima“ rekao je na početku priredbe direktor Slobodan Knežević.

13Tema priredbe bila je „Ljubav kroz vekove“. Publici u Domu kulture u Dragocvetu predstavljeno je nekoliko ljubavnih parova čija je ljubav obeležila epohe u kojima su živeli i postala jača od vremena, gotovo besmrtna.7

„Odisej se vratio sa lutanja i odbranio svoju vernu Penelopu od prosaca koji su je bezuspešno opsedali, osvojivši ponovo njeno srce. Kleopatra je čekala Cezara da se vrati iz jednog od svojh osvajačkih pohoda a zatim su zajedno uživali u igri egipatskih plesačica. Doba renesanse i humanizma predstavljeno je kroz ljubav velikog pesnika Petrarke prema Lauri koju je celog života obožavao i pisao joj stihove zbog kojih je ovenčan lovorovim vencem. Na jednom balu pod maskama prvi put su se sreli Romeo i Julija, a zatim izjavili jedno drugom ljubav na čuvenom balkonu u Veroni. Branko Radičević je svojoj Mini Karadzić u spomenar  upisao  čuvene stihove „Pevam danju, pevam noću“, pesmu koju je nazvao „Mini Karadzić u spomenicu“, a koja se i danas rado peva“ objasnila su deca koja su učestvovala u priredbi i predstavila ljubav istorijskih parova.

Ljubav 20. veka obeležili su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga koji su čitali delove pisama koje su jedno drugom uputili u trenucima razdvojenosti, neposredno pre venčanja koje je uzburkalo Srbiju. Utisku su doprineli živopisni kostimi, a nadležni u školi izrazili su zahvalnost Gradskom pozorištu u Jagodini koji su pomogli preredbu.
ana
Nastavnica srpskog jezika i književnosti Ana Stojanović sa decom

„Mi se trudimo da svake godine postavimo nove zadatke i standarde sami sebi kada su priredbe u pitanju, da to uvek bude nešto novo i drugačije, zabavno i edukativno u isto vreme. Ove godine smo se bavili temom ljubavi između istorijskih ličnosti, književnika i književnih junaka koja je bila toliko jaka da se o njoj priča i vekovima kasnije. Biće nam drago ako budemo znali da su naši učenici kroz ovu priredbu nešto naučili.“ rekla je nastavnica književnosti, Ana Stojanović.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime