Sitni slavski kolači

Sitni slavski kolači su obeležje i kruna svake slavske trpeze. Uživajte!

Londonske štangle

Testo:

350g brašna

180g putera

3 žumanca

140g šećera

Pola kašičice praška za pecivo

Malo rendane korice limuna

Malo vode (ako je potrebno)

Fil:

250g mlevenih oraha

200gr šećera

Džem od kajsija

Sneg od 3 belanca

Testo se umesi, razvalja u pravougaoni pleh i stavi u zagrejanu rernu. Kada je upola pečeno, izvadi se i vruće premaže džemom a zatim se  odozgo se premaže umućenim čvrstim snegom od belanaca i šečera u koje su dodati orasi. Vrati se u rernu i peče još oko 15 min na malo umerenijoj vatri. Hladi se na sobnoj temperaturi.

Rozen torta

Potrebno je:

Pakovanje gotovih korica za rozen tortu

200 gr mlevenih oraha

200 gr mlevenih lešnika

400 gr maslaca ili margarina

2 kesice vanilin šećera

600 gr prah šećera

Šoljica mleka ili vode

Ekstrat od maline ili jagode

 

Orahe i lešnike popariti u proključalom mleku ili vodi, dodati  400 gr šećera, vanilin šećer i na kraju maslac ili margarin. Dobro promešati varjačom da se lepo sjedini.

Korice premazivati toplim filom i kada su sve filovane, pritisnite nekim plehom da se lepo stegne i sjedini. Ostaviti u frižder da se malo ohladi. Odozgo preliti šećernom glazurom koja se muti na sledeći način :

200 gr šećera preliti šoljicom kipuće vode i mutiti mikserom. Umešati kašičicu ulja i na kraju nekoliko kapi ekstrata da dobije roze boju.

Najbolje je da se napravi dan-dva unapred, korice dobro omekšaju i divno se sjedine sa filom pa se lako seče.

SUTRA LEŠNIK ŠTANGLICE I DVOBOJNI ROLAT!

 

Nema komentara