Sitni slavski kolači
Sitni slavski kolači su obeležje i kruna svake slavske trpeze. Uživajte!
Londonske štangle
Testo:
350g brašna
180g putera
3 žumanca
140g šećera
Pola kašičice praška za pecivo
Malo rendane korice limuna
Malo vode (ako je potrebno)
Fil:
250g mlevenih oraha
200gr šećera
Džem od kajsija
Sneg od 3 belanca
Testo se umesi, razvalja u pravougaoni pleh i stavi u zagrejanu rernu. Kada je upola pečeno, izvadi se i vruće premaže džemom a zatim se odozgo se premaže umućenim čvrstim snegom od belanaca i šečera u koje su dodati orasi. Vrati se u rernu i peče još oko 15 min na malo umerenijoj vatri. Hladi se na sobnoj temperaturi.
Rozen torta
Potrebno je:
Pakovanje gotovih korica za rozen tortu
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenih lešnika
400 gr maslaca ili margarina
2 kesice vanilin šećera
600 gr prah šećera
Šoljica mleka ili vode
Ekstrat od maline ili jagode
Orahe i lešnike popariti u proključalom mleku ili vodi, dodati 400 gr šećera, vanilin šećer i na kraju maslac ili margarin. Dobro promešati varjačom da se lepo sjedini.
Korice premazivati toplim filom i kada su sve filovane, pritisnite nekim plehom da se lepo stegne i sjedini. Ostaviti u frižder da se malo ohladi. Odozgo preliti šećernom glazurom koja se muti na sledeći način :
200 gr šećera preliti šoljicom kipuće vode i mutiti mikserom. Umešati kašičicu ulja i na kraju nekoliko kapi ekstrata da dobije roze boju.
Najbolje je da se napravi dan-dva unapred, korice dobro omekšaju i divno se sjedine sa filom pa se lako seče.
SUTRA LEŠNIK ŠTANGLICE I DVOBOJNI ROLAT!