PROTEST ADVOKATA ISPRED POLICIJSKE UPRAVE U JAGODINI

1

Više od stotinu advokata, članova Advokatske komore Kragujevac, protestovalo je danas ispred Policijske uprave u Jagodini zahtevajući od nadležnih organa da što pre reše ubistvo advokatskog pripravnika iz Jagodine Nemanje Stojanovića.

Stojanović je ubijen 13. septembra prošle godine ispred zgrade u kojoj je živeo, policija je ubistvo okarakterisala kao profesionalno, a ubice i nalogodavci do danas nisu pronađeni.

On je radio kao advokatski pripravnik u kancelariji svog oca, jagodinskog advokata Milovana Stojanovića, koji zahteva da se u što kraćem roku uhapse svi umešani u ubistvo.

„Ja sam za ovih godinu dana više puta dolazio kod načelnika Policijske uprave  i načelnika Kriminalističke policije koji su mi obećavali i garantovali da će slučaj da se reši i da ima pomaka, čak da znaju nalogodavce, ali prošlo je godinu dana a ja ne znam ko je nalogodavac i izvršilac ovog zločina koji je upropastio moju porodicu“, rekao je Milovan Stojanović.

On je dodao i da se za proteklih godinu dana obratio svim državnim organima za pomoć.

„Obratio sam se predsedniku Srbije, premijerki, ministru unutrašnjih poslova, a u narednih nekoliko dana obratiću se međunarodnim sudovima i organima, sudovima u Briselu i Strazburu, kao i najvažnijim državnicima – Merkelovoj i Putinu“, rekao je Milovan Stojanović.

Predsednik Advokatske komore Kragujevac Zvonko Marković je izjavio da su advokati ogorčeni na rad Policijske uprave u Jagodini.

„Zahtevamo da se ovaj slučaj pod hitno reši. Kako sam sada čuo, šest ili sedam ubistava prošle godine u Jagodini nije razrešeno“, rekao je Marković.

Krajem jula ove godine, deset meseci od ubistva Nemanje Stojanovića, u Beogradu je ubijen i poznati srpski advokat Dragoslav Miša Ognjanović. Međutim, ni njegovo ubistvo do danas nije razjašnjeno.

Nakon ubistva Ognjanovića Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, dok je Ministarstvo pravde njihovu inicijativu podržalo.

Kako je ranije najavila ministarka pravde Nela Kuburović, Ministarstvo je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napade na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.

Pored predstavnika Ministarstva pravde, radnu grupu čine i predstavnici advokature, Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva pravde.

Kako je navedeno, članovi Radne grupe informisani su radnjama koje su nadležni državni organi preduzeli u vezi sa rešavanjem ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića.

Radne grupa je usvojila i metodologiju budućeg rada i dogovoreno je da se sastanci održavaju kontinuirano na nedeljnom nivou.

Izvor: Beta, Insajder

1 KOMENTAR

  1. Prica se da nije greska, zao mi je decka mnogo ali ne znam zasto taj covek mesa komsije i odakle mu pravo da spominje tudje porodice. Meni je mnogo zao sto je mlad decko nastradao, ali mislim da mu je otac to licno napravio. Nek mu je laka zemlja, niko nije zasluzio da mu se oduzme zivot, takodje i njegovog komsije, koji nije uopste kako ga ovaj covek opisuje. Taj komsija nikog nije povredio niti zivi ovde kao neki kriminalac, covek je krupan isteroviran i nista vise. Mislim ne valja da uplice tu druge porodice neduzne. Cak je stavio kamere ozvucene i gde se vide i ne vide i prati se svaki korak svih posle tog dogadjaja, i svakom je pomogo. Treba malo da se tom coveku dokaze da je svakim zao , tuga velika ali i da je zbog njegovih reci mnogo trauma pretrpela porodica koja se non stop spominje . Zena ima troje dece tj. Porodica! Komsinica

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime