Naslovna Društvo Paraćin neguje „Drenovačke dane“

Paraćin neguje „Drenovačke dane“

0

U Drenovcu su završeni još jedni Drenovački dani, manifestacija koja je posvećena paprici. Povrtar Miroslav Stevanović, iz Drenovca, imao je ubedljivo najbolji zasad – najkvalitetniju papriku. Najuređeniju parcelu, bez korova, imao je Živorad Ćosić, najtežu crnu kurtovku, 313 grama, proizveo je Saša Simić, koji je ujedno i ponosni vlasnik najduže šilje – ploda dugačkog 27,5 centimetara.

– Porodica pomogne kad bude rasađivanje, ali dalje radim sam, rano izjutra i kasno popodne. Berbu počinjem već sutra, a prodaja, zna se, na pijaci u Mladenovcu. Imam tamo zakupljenu tezgu cele godine. Cena paprike je solidna, od 60 do 100 dinara – veli Miroslav, i naglašava da nema ništa bez dobrog semena i konsultacije stručnjaka.

– „Dan paprike“ je centralni dan manifestacije koja se od prošle godine zove „Drenovački dani“ – objašnjava Nebojša Miljković, čelni čovek sela. – Mesna zajednica i KUD „Spasovdanski vez“ glavni su organizatori, a događaj je, kao i uvek, okupio više hiljada posetilaca: izlagače paprike, meštane, proizvođače „hemije“, osiguravajuće kuće. Paprikari vole da se malo druže pre nego što počnu berbu. Pet ekipa takmičilo se u pravljenju ajvara, koji se krčkao od ranih jutarnjih sati. Za posluženje bio je lovački gulaš koji je u kazanu pripremala drenovačka sekcija Lovačkog udruženja. A uz specijalitete na bocku, nije izostala ni riblja čorba koju su skuvali članovi tamošnjeg poljoprivrednog udruženja „Voćar“.

Uz narodno veselje neizbežan je folklor, a osim Spasovdanaca nastupili su i njihovi gosti iz okoline Boljevca i Požarevca. Drenovčani su imali i dodatni, najveći razlog za feštu – kaže predsednik opštine Saša Paunović, koji je manifestaciju otvorio, predao im je simbolično ključeve rekonstruisane velike sale Doma kulture, sa binom.

RAKIJA PRVI PUT OCENjIVANA

Novitet na tradicionalnoj manifestaciji u Drenovcu bilo je takmičenje proizvođača rakije, u tri kategorije. Žiri je presudio da je najbolju šljivovicu proizveo Miroslav Jeremić, voćnu rakiju – viljamovku Radoslav Radosavljević, a lozu Milan Stevanović. Za ocenjivanje je pristiglo više od 50 uzoraka. U pravljenju ajvara, pobednički pehar pripao je petočlanoj ekipi „Insbruk“.

(Medijski sadržaj je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime