Ćufte su omiljeno jelo svih generacija i svaka domaćica ih sprema na svoj način. Evo jednog odličnog recepta za koji preporučujem da udvostručite količinu i tako  imate  ručak za dva dana.

 

Potrebno je:

500 gr mešanog mlevenog mesa

3 glavice crnog luka

1 jaje

2 kriške starog hleba

Biber po ukusu

1 kašičica aleve paprike

50 gr prezli

Pola veze peršuna

2-3 kašike ulja

2 kašičice soli

2 paradajza sveža ili iz konzerve.

3

Mleveno meso staviti u činiju, dodati sitno iseckanu jednu glavicu luka, hleb prethodno potopljen u vodi pa oceđen, jaje, sitno iseckan peršun, biber i so. Umesiti rukom i ostaviti u frižderu oko pola sata. Nakon toga, rukom oblikovati u loptice (ćufte) i uvaljati u prezlu. Ostaviti u frižderu dok se pripremi ostatak luka.

2

Dve glavice luka sitno iseckati i propržiti na ulju. Pred kraj prženja dodati alevu papriku i malo posoliti. Skloniti sa vatre i izručiti u tepsiju (vatrostalnu) u kojoj će se ćufte peći. Ćufte naređati preko uprženog luka i preko svake ćufte staviti kolut paradajza.  Preliti sve sa 1 dcl vode. Peći u zagrejanoj rerni na 180′ oko 40 minuta.

Služiti uz pire krompir i sezonsku salatu.

 

Prijatno!

Nema komentara