goca

piše Goca Janjić

Omiljeni recept koji smo prisvojili kao domaći a zapravo je austrijskog porekla. Knedle su još jedna poslastica koja se  prenosi sa kolena na koleno. Moja mama ih je savršeno pravila i ovo je njen recept koji uvek  uspeva. Prave se krajem leta i u jesen kada je sezona šljiva ali obzirom da  da ih možemo zamrznuti, mogu se praviti u svako doba godine.

 

 

Potrebno je:

1 kg belog krompira

2 jaja

Pola kašičice praška za pecivo

Brašno (oko 300-400 gr)

Prezla

Vanilin šećer

Kristal šećer za posipanje

Šljive očišćene od koštica

1

Skuvati krompir, ocediti od vode i napraviti pire. Kada se dobro ohladi, dodati 2 jajeta, kašiku šećera, prašak za pecivo  i brašno da se umesi testo, ni mnogo mekano ni tvrdo a da se ne lepi za prste.

Praviti loptice koje spljeskate pa u sredinu stavite jednu celu ili pola šljive i formirati knedlu. Od ove mere bude oko 25 komada.

Ostaviti u frižderu da odstoje . Sipati vodu u šerpu da proključa a istovremeno na drugoj ringli neka se prži prezla na ulju. Spuštati knedle  u ključalu vodu. Kuvaju se oko 5 min  i znaćete da su kuvane kad isplivaju na površinu. Rešetkastom kašikom ih vaditi  i spuštati u prženu prezlu. Uvaljati ih celom površinom i vaditi u činiju. Bogato posuti kristal šećerom i vanilom.

2

Jesti odmah tople, jesti i hladne , jesti kao poslasticu, kao doručak, užinu ili večeru. I obavezno zvati goste. Obradovaćete ih.

3

Prijatno!

Nema komentara