Omiljeni recept koji smo prisvojili kao domaći a zapravo je austrijskog porekla. Knedle su još jedna poslastica koja se prenosi sa kolena na koleno. Moja mama ih je savršeno pravila i ovo je njen recept koji uvek uspeva. Prave se krajem leta i u jesen kada je sezona šljiva ali obzirom da da ih možemo zamrznuti, mogu se praviti u svako doba godine.
Potrebno je:
1 kg belog krompira
2 jaja
Pola kašičice praška za pecivo
Brašno (oko 300-400 gr)
Prezla
Vanilin šećer
Kristal šećer za posipanje
Šljive očišćene od koštica
Skuvati krompir, ocediti od vode i napraviti pire. Kada se dobro ohladi, dodati 2 jajeta, kašiku šećera, prašak za pecivo i brašno da se umesi testo, ni mnogo mekano ni tvrdo a da se ne lepi za prste.
Praviti loptice koje spljeskate pa u sredinu stavite jednu celu ili pola šljive i formirati knedlu. Od ove mere bude oko 25 komada.
Ostaviti u frižderu da odstoje . Sipati vodu u šerpu da proključa a istovremeno na drugoj ringli neka se prži prezla na ulju. Spuštati knedle u ključalu vodu. Kuvaju se oko 5 min i znaćete da su kuvane kad isplivaju na površinu. Rešetkastom kašikom ih vaditi i spuštati u prženu prezlu. Uvaljati ih celom površinom i vaditi u činiju. Bogato posuti kristal šećerom i vanilom.
Jesti odmah tople, jesti i hladne , jesti kao poslasticu, kao doručak, užinu ili večeru. I obavezno zvati goste. Obradovaćete ih.
Prijatno!