Uradi sam(a) -Medena kućica ili  Gingerbread house

1

piše Goca Janjić

U susret praznicima i novogodišnjim čarolijama, napravite  kućicu od slatkiša  kao iz bajke o Ivici i Marici.

Potrebno je:

– Nekoliko pari ruku (najbolje cela porodica a može i nekoliko dobrih drugarica)

-Malo talenta, malo entuzijazma, strpljenja, kreativnosti i dobrog raspoloženja.

– Četiri  dana ( jer se ne može napraviti za samo jedan ili  dva  dana).

 

Recept za medene kolačiće:

400 gr prosejanog  belog brašna

160 gr šećera u prahu

70 gr maslac (na sobnoj temperaturi)

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice kakao praha

3 kašike meda

2 jaja

1 1/2 kašičice cimeta

Prstohvat soli

-Šablon za kućicu (ja sam našla na internetu) http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_a_gingerbread_house/

Jestive boje za kolače

Jestive perlice,cvetići i ukrasi po želji.

Jedna oblanda

I neka igra počne!

13Prvi dan : Umesiti testo :

U činiju prosejte brašno, šećer, sodu, začine, so i kakao.Dodajte puter, med i jaja. Možete početi da mutite varjačom, ali lakše je odmah početi rukama. Činiće vam se da masa neće hteti da se poveže, ali kako odmičete, videćete da će se masa povezati u lepu braon, glatku masu (toplota ruku topiće puter i sve će se lepo sjediniti).

Zamotajte testo u lepljivu foliju i stavite ga u frizider da stoji nekih sat vremena.

4 5Zagrejte rernu na 190 stepeni.

U tepsiju stavite papir za pečenje.

Testo stavite između dva parčeta papira za pečenje, i razvucite oklagijom na debljinu 3-5 mm (ako je potrebno, pobrašnjavite malo papir, da se testo ne zalepi – ali sa masnim papirom to nije neophodno).

Od kartona  iseći šablone za delove kućice i testo seći tačno po šablonima. Ispeći sve delove i ostaviti da se dobro ohlade i stegnu do sutradan. (predlažem da se napravi još jedna mera testa od kojeg ćete modlicama napraviti keksiće) Napraviti i  belu šećernu masu za ukrašavanje i ostaviti u zatvorenoj tegli u frižderu.

6 8Recept  za belu šećernu masu :

2 belanca

330 gr prah šećera

2 kašike limunovog soka

Sjediniti sastojke i mutiti dok se ne dobije glatka masa, gustine kao testo za palačinke, ako vam je mnogo retka dodajte još prah šećera, ako je gusta, razredite sa malo vode. Masu bojite bojama za testo i kolače u prahu.

Drugi dan:  Delove kućice poređati na velikom stolu, pripremiti kese , perlice, cvetiće , jestive boje i nekoliko činijica. U činijicama bojite šećernu masu po vašoj želji, sipajte u kese kojima odsečete vrh i šarate po delovima.  Pustite mašti na volju i  uživajte u vašoj kreativnosti i dobrom raspoloženju. Crtajte po zidovima, krovu, ukrašavajte i keksiće. Lepite perlice i cvetiće. Ostavite da se sve lepo osuši do sutradan.

7

Treći dan: Ovde je vrlo važno da imate bar tri para ruku.  Zidove postavljate na oblandi (ili ako imate neku bolju ideju).Belom šećernom masom se lepe stranice (kao na slici) i važno je da se  pridržava sve dok se ne osuši (brzo se suši). Zalepite zidove, ukrasite i dvorište i ostavite sve da se suši do sutradan.

8 9

Četvrti dan:  Lepimo krov i postavljamo ga na kućicu, dovoljno je samo i jedan par ruku ali je najbolje da vas je bar dvoje. Kućica je gotova! Sreća, sreća , radost!

10 11

 

 

 

Nema komentara