JAPAN DONIRAO VIŠE OD 71.000 EVRA DOMU ZDRAVLJA U SVILAJNCU

0

SVILAJNAC – Prvi sekretar Ambasade Japana Akihito Teruući svečano je danas uručio donaciju Vlade Japana Domu zdravlja Svilajnac kao podršku unapređenju medicinske zaštite u Srbiji.

japan donacija 2Domu zdravlja donirani su ultrazvuk, rentgen, EKG aparat, CTG aparat, medicinska vaga, inhalatori i pulsni oksimetri, a vrednost donacije je preko 71.000 evra.Zajedno sa njim Dom zdravlja Svilajnac posetio je i pomoćnik ministra zdravlja dr Zoran Mihailović.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je ovo treća donacija Vlade Japana Svilajncu ove godine:
„Japanska vlada nastavlja da pokazuje svoje prijateljstvo sa opštinom Svilajnac. Uložila je velika sredstva, oko 400.000 evra kroz tri programa: opremanje komunalnog javnog preduzeća, ova donacija medicinske opreme Domu zdravlja i program koji se realizuje preko UNDP-ja a to je sanacija izvorišta u Svilajncu i izgradnja sistema za vodosnabdevanje u selu Sedlare“ – izjavio je Milanović i istakao da je ovo pojedinačno najveća donacija u Svilajnac.
Akihito Terući je izjavio je da ovo doprinos Japana poboljšanju zdravstvenog sistema i Svilajnca i Republike Srbije: japan donacija 1
„Najviše pomažemo u formi manjih grantova, kao što je i danas slučaj, i oko 40% takvih grantova je otišlo u sektor zdravstva. Očekujemo da ova donacija dodatno podigne nivo zdravstvenih usluga u Svilajncu i da postane još jedan oslonac za jačanje prijateljskih odnosa između Japana i opštine Svilajnac u budućnosti“.
Direktorka Doma zdravlja Svilajnac Vera Branisavljevič naročito je istakla lakše funkcionisanje i dijagnostiku sa ovom novom opremom:
„Novi aparati su od koristi, pre svega pacijentima, ali i našim zaposlenim. Recimo, sa novim rentgenom doktori mogu dati preciznije dijagnoze za kraće vreme, minimalno izlažući sebe i pacijente zračenju, zatim uduće majke ne moraju da idu u druge ustaove, jer sve neophodne ultrazvučne preglede mogu obaviti ovde“.
Dr Mihailović iz Ministarstva zdravlja kaže da su velika sredstva koja je japanska vlada donirala zdravstvu, i da seta pomoć ne ogleda samo u donacijama u novcu ili aparatima, već da su naši stručnjaci išli na obuku o malignim bolestima i razmenu iskustva u Japan.
Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje, a osim zdravstvene zaštite, životna sredina, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja.

foto MN

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime