U osnovnom sudu u Despotovcu, danas će, izvođenjem dokaza, biti nastavljeno suđenje bivšim kadetima Vojske Srbije (VS) za tragediju koja se dogodila na poligonu Pasuljanske livade, pre tri godine, izjavio je Tanjugu predsednik suda Jovan Velisavljević.

Suđenje je počelo 22. decembra prošle godine kada su se okrivljeni izjasnili da nisu krivi, a nastavljen 17. februara iznošenjem odbrane okrivljenih.

Reč je o tragediji, koja se dogodila 18. juna 2012. godine, a u kojoj je poginulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta četvrte godine Vojne akademije.

pasuljanske livade vojna vezba vojska

Ilustracija: Beta/MO

Sudi se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Sudskim većem predsedava sudija Blagica Milojević, a optužnicu zastupa tužilac Marina Vukičević.

Za ovu tragediju optužen je i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije a sada asistent Vojne akademije na predmetu „Taktika jedinice pešadije 2“ za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini, a počelo je 24. juna prošle godine. Nastavak suđenja je zakazan za 8. april. Žnidrašič je, na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, takođe, negirao krivicu.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9:05 sati, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.

Nema komentara