Kako doći do studentske vize i dozvole za boravak u Nemačkoj? To pre svega zavisi od toga iz koje zemlje dolazi kandidat i koliko dugo namerava da ostane. Najbolje je obratiti se ambasadi SR Nemačke u Beogradu…

Pri podnošenju zahteva za izdavanje vize treba povesti računa o sledećem:

Vizu treba tražiti pravovremeno – odnosno: dovoljno rano. Obrada zahteva može potrajati više meseci a bez važeće vize se ne može ući u Nemačku.

univer slobodni u berlinuuniverzitet ludvig maksimilijantehnicki u minhenuuniver u ahenu

Treba tražiti pravu vizu. Turistička viza, ili viza za učenje nemačkog jezika, ne može se naknadno pretvoriti u studentsku vizu. Zbog pogrešne vize može se dobiti rešenje o hitnom napuštanju Nemačke.

Datum ulaska u Nemačku treba odrediti tako da ostane dovoljno vremena za upis na fakultet i obavljanje odgovarajućih administrativnih poslova. Upis je uslov za dobijanje studentske boravišne dozvole.

Obratiti pažnju na rok važenja putne isprave! Ako on istekne u Nemačkoj, od studenta se traži da optutuje u svoju zemlju da bi ga produžio.

univerzitet u hajdelbergu

Sve informacije o tome se mogu dobiti i u konzulatu ili ambasadi Savezne Republike Nemačke.

tehnicki u berlinu

Postoje dve vrste vize:

1 – Viza za podnošenje prijave za upis na fakultet. – Ova viza važi tri meseca i omogućava kandidatu da se podnese svoju prijavu na fakultet, ili fakultete, a ako taj rok nije dovoljan, viza se može produžiti i na maksimalnih šest meseci. Ukoliko se u tom roku dobije pozitivan odgovor fakulteta, odmah se može zatražiti i dozvola boravka sa svrhom studiranja.

2 – Studentska viza. – Onaj ko je već dobio pozitivan odgovor fakulteta, mora da izvadi studentsku vizu. Ona u pravilu važi tri meseca a u tom roku student mora da u mestu stanovanja u Nemačkoj podnese zahtev za dozvolu boravka.

humboltov univ u berlinuun u hajdelbergu

univerzitet esen

Dokumenta potrebna za izdavanje vize

Precizne informacije o tome daju nemačke ambasade i konzulati. Uobičajeno je da se traže sledeća dokumenta:

– potvrda o zdravstvenom osiguranju

– potvrda/potrvde o finansiranju. Reč je o dokumentima iz kojih jasno proizilazi da podnosilac zahteva može da obezbedi sebi izdražvanje u visini od najmanje 8000 evra godišnje. To mogu biti: potvrde o primanjima roditelja; potvrda da se jedna osoba sa mestom stanovanja u Nemačkoj pismenim putem – u uredu za strance – obavezala da će preuzeti te troškove; potvrda da je kaucija uplaćena na specijalan blokiran bankovni račun; potvrda o stipendiji.

– potvrda o dosadašnjim studijama (ako je kandidat već završio neki fakultet)

– potvrda o znanju nemačkog jezika ili kursu koji kandidat namerava da pohađa u Nemačkoj

– potvrda o završenoj školi (koja omogućava upis na fakultet)

– potvrda fakulteta da je kandidat primljen na studije – ili da postoje velike šanse da bude primljen.

geteov univerzitet

Dozvola boravka

Izdaje se u Nemačkoj u mestu u kome se studira. Za nju su potrebna sledeća dokumenta:

– prijava adrese

– potvrda o zdravstvenom osiguranju

– potvrda o studiranju

– važeći pasoš sa vizom

Neki uredi traže i dodatna dokumenta:

– potvrdu o zdravstvenom stanju

– potvrdu o iznajmljenom stambenom prostoru

– fotografiju kao za pasoš (najverovatnije sa biometričkim podacima)

– potvrdu o plaćenoj taksi (izdaje se najčešće na licu mesta prilikom izdavanja dozvole boravka)

univerzitet u kelnu

Dozvola boravka se izdaje najpre na dve godine, a po isteku tog roka može biti produžena. Produženje zavisi od toga da li vreme studiranja odgovara predviđenom vremenu. Potvrdu o tome izdaje fakultet. Dozvola boravka se mora produžiti pre isteka važnosti.

DW

Nema komentara