RASPAD ERGELE „LJUBIČEVO“ RASPRODAJU SE GALOPERI!

0

Ergela „Ljubičevo“ ostaće bez pedesetak rasnih konja, od kojih su desetak trkačka grla! Ovo bi mogao da bude epilog sudskog poravnanja spornog duga koje ovo preduzeće ima prema Dragoslavu Jevremoviću, zakupcu restorana „Ljubičin konak“.

konjiOsnovni sud u Požarevcu sproveo je i poslednju, treću licitaciju na kojoj je prodata pokretna imovina gradskog javnog preduzeća „Ljubičevo“, zbog duga od 10 miliona dinara koje ovo preduzeće ima prema Jevremoviću. Pošto je ovim prodajama dobijeno tek oko 200.000 dinara, slede popis i prodaja 50 konja u ergeli.

– Na koliko će ovi konji biti procenjeni, nije mi poznato, jer će cenu da odredi sudski veštak. Ja sam još ranije za njegovo angažovanje uplatio 50.000 dinara i sad čekam da mi Osnovni sud javi datum popisa i procene – kaže Jevremović.

Sporni dug nastao je još pre 14 godina, kada je Dragoslav od „Ljubičeva“ zakupio restoran „Ljubičin konak“, koji se nalazi preko puta ergele. Prema tadašnjem ugovoru, on je renovirao restoran i manjež u ergeli, s tim da naredne tri godine ne plaća zakup. Međutim, ubrzo po otvaranju restorana, tadašnje rukovodstvo „Ljubičeva“ zahtevalo je da se on iseli, zato što je ergelu trebalo da preuzme porodica Karić, do čega kasnije nije ni došlo.

konji 1
foto radiopozarevac

Zbog para koje je uložio u renoviranje, a koje nije mogao da povrati radom restorana, Dragoslav je protiv „Ljubičeva“ pokrenuo sudski spor, koji se završio presudom u njegovu korist. Osnovni dug „Ljubičeva“ iznosio je tri miliona dinara, ali se vremenom povećao na deset, zbog zateznih kamata. Da bi se ovaj dug naplatio, sprovedene su tri licitacije pokretne imovine, ali je skupljen tek mali deo duga, pa sada na red dolaze i konji.

Pošto termin popisa i prodaje konja tek treba da se zakaže, lokalna samouprava, kao osnivač i vlasnik „Ljubičeva“, još ima mogućnost da sa Dragoslavom postigne neki kompromis.

Ergelu Ljubičevo 1853. godine osnovao je knez Miloš Obrenović, na imanju „Morava“, koje je, posle sedam godina, poklonio državi. U znak sećanja na majku Ljubicu, ovom imanju kasnije je Milošev sin Mihailo dao ime „Ljubičevo“. Ova ergela već decenijama je zaštitni znak Požarevca, kao i manifestacija Ljubičevske konjičke igre, na kojoj njena grla uspešno učestvuju već 50 godina.

izvor Novosti, foto Profifoto, Beta, Tanjug

 

Prethodni tekstZAHLAĐENJE ALI NE ISPOD NULE
Sledeći tekstSVILAJNAC OD SAMODOPRINOSA KUPIO EKG ZA SELO

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime