U utorak 3. februara u galeriji „Srbija“ u Nišu, jagodinsi i srpski slikar i nekadašnji dekan Pedagoškog fakulteta u Jagodini, mr Sretko Divljan otvoriće svoju samostalnu izložbu. Otvaranje izložbe je u 19 sati. Galerija se nalazi preko puta spomenika Oslobodioca u centru grada.

glerija srbija

Galerija „Srbija“ Niš

galerija srbija 1

Galerija „Srbija“ Niš

Sretko Divljan rođen je 1964. godine u Novoj Pazovi. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i magistrirao 1975. godine. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) od 1974. godine.
Do sada je imao oko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu od čega barem polovinu u vodećim srpskim i evropskim galerijama. Izlagao je i na oko 80 kolektivnih izložbi, a dovoljno je podsetiti da je na najznačnijoj kolektivnoj izložbi u Srbiji – Oktobarskom salonu izlagao blizu 20 puta, po čemu je jedan od rekordera.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja – od prve nagrade mladih slikara Jugoslavije koju je osvojio sa 15 godina, do nagrade za izložbu godine u SFR Jugoslaviji koju je podelio sa Milošem Šobajićem 1990. godine za izložbu slika održanu u Kulturnom centru Beograda.

11Napisao je i desetak udžbenika od kojih je najpoznatiji „Istorija umetnosti za učitelje”, objavio jednu zbirku pripovedaka i jednu knjigu bajki koje su naišle na izuzetno topao prijem i kod književne kritike i kod čitalačke publike i režirao petnaestak predstava u Gradskom pozorištu Jagodine, Dramskom studiju Društva za kulturu „Kablovi” i studentskom pozorištu „Stanislavski”.
Tokom narednih meseci Divljan će imati seriju izložbi u zemlji i inostranstvu.

priču o slikama koje je stvarao u poslednje vreme možete pročitati ovde:

http://infocentrala.rs/sretko-divljan-u-lepoti-prostora-moj-atelje-je-kao-moja-dusa/

 

Nema komentara