Ustavni sud poništio je rešenja o izvršenju Višeg suda u Jagodini kojima su dugovanja za platu neugovorenih radnika Doma zdravlja namirivana iz budžeta Ćuprije.

Ustavni sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje i odbio zahtev opštine za naknadu materijalne štete.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić kaže da su oni zaposlene upozoravali da lokalna samouprava nije „prava adresa za ostvarivanje njihovih prava i da će preko javnog pravobranioca zatražiti da zaposleni vrate novac“, pišu Večernje novosti.

“Iz opštinskog budžeta do sada je „skinuto“ gotovo 70 miliona dinara i da su izvršenja nastavljena, račun bi bio u blokadi. Srećom, izvršenja su stopirana, jer nam je od Narodne skupštine stiglo zvanično tumačenje Zakona o izvršenju. Potom smo uložili i žalbu i dobili rešenje Ustavnog suda u našu korist”, ocenjuje Erić.

Prema njegovim rečima, od 120 neugovornih radnika Doma zdravlja neki su prebačeni u Opštu bolnicu, a nemedicinski radnici prošli su kroz proces racionalizacije.

”U pripremi je i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se domovi zdravlja vraćaju pod ingerenciju opštih bolnica, jer je očito da odluka iz 2008. godine kojom su domovi zdravlja predati lokalnim samoupravama nije dobra. Očekujemo i da nam vlada odobri izgradnju internističkog bloka, pa će Dom zdravlja i fizički biti prebačen u Opštu bolnicu. Na taj način u Ćupriji će biti objedinjena primarna i sekundarna zaštita”, zaključio je Erić.

On očekuje da će najveći problem u opštini, Dom zdravlja, biti rešen za dva meseca, tako da im ostaje samo da reše obaveze prema dobavljačima, jer je, prema njegovim rečima, novac za lekove nenamenski potrošen.

Nema komentara