U ĆUPRIJI POČINJU „MATIĆEVI DANI“

0

Tradicionalna književna manifestacija 36. „Matićevi dani“ posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akedmiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.) rođenom u Ćupriji, održaće se u ovom gradu od 6. do 13. septembra.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, kada će u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića i nosi njegovo ime, održati okrugli sto – naučni skup na temu „Uvek prisutni Matić“, a učestvuju književnici i književni kritičari iz Beograda Radomir Andrić i Petar Žebljan, iz Jagodine Bajo Džaković i Borislav Radosavljević, iz Kruševca Ljubiša Djidjić i prof. dr Veliboir Lazarević…

Toga dana biće uručen i „Matićev šal“ nagrada mladom pesniku Srbije, do 27 godina, za najbolju zbirku pesama objavljenu izmedju dve manifestacije, stoji u saopštenju, koga je potpisala v.d direktora biblioteka Olivera Djordjević.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

U muzičkom delu programa učestvuju učenici Muzičke škole „Dusan Skovran“ iz Ćuprije.

Manifestacija počinje, 6. septembra izložbom, u Narodnoj biblioteci, crteža Dušana Matića „Poema u boji“ a na temu „Nadrealizam u Srbiji“ govoriće dr Dejan Sretenović, kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd.

Narednog dana u prostorijama Muzičke škole „Dušan Skovran“ u 20 sati biće izvedena Pozorišna predsatava Pozorišta na Terazijama „Dobro došli u kabare“, uloge tumače Rade Marjanović i Tanja Bošković a muzičar na klavijaturama je Uroš Ranković.

U petak, 8. septembra, na programu je otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića prispelih na konkurs „Matiću u čast“. Izložba će biti otvorena u 18 sati u Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji.

Narednog dana, 9. septembra u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“ biće održan Koncert „Belgrade dixieland orćestra“ a gost na koncertu će biti gudački kvartet Sskole za muzičke talente u Chupriji.

U ponedeljak, u Narodnoj biblioteci u 17 sati biće održano poetsko veče „Večni plamen“, a učestvuju pesnici Jagodine, Ćuprije, Paraćina i drugih gradova a sat kasnije biće prestavljena knjiga „Matićeva ogledala“. Reč je o zborniku radova i eseja sa okruglog stola 35. „Matićevih dana.

O knjizi će govoriti prof. dr Predrag Jašović i književnik Živorad Djordjević.

U utorak, 12.septembra u Muzičkoj školi „Dušan Skovran“ u 11 sati, biće izvedena predstava za decu „Ma šta mi reče“ Ljubivoja Ršumovića.

„Matićevi dani“ se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

Prethodni tekstĆUPRIJA – USTAVNI SUD PONIŠTIO REŠENJE VIŠEG SUDA
Sledeći tekstPALMA POZVAO SRBE U AUSTRIJI DA GLASAJU ZA SLOBODARSKU PARTIJU AUSTRIJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime