ĆUPRIJA – USTAVNI SUD PONIŠTIO REŠENJE VIŠEG SUDA

0

Ustavni sud poništio je rešenja o izvršenju Višeg suda u Jagodini kojima su dugovanja za platu neugovorenih radnika Doma zdravlja namirivana iz budžeta Ćuprije.

Ustavni sud je vratio predmet na ponovno odlučivanje i odbio zahtev opštine za naknadu materijalne štete.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić kaže da su oni zaposlene upozoravali da lokalna samouprava nije „prava adresa za ostvarivanje njihovih prava i da će preko javnog pravobranioca zatražiti da zaposleni vrate novac“, pišu Večernje novosti.

“Iz opštinskog budžeta do sada je „skinuto“ gotovo 70 miliona dinara i da su izvršenja nastavljena, račun bi bio u blokadi. Srećom, izvršenja su stopirana, jer nam je od Narodne skupštine stiglo zvanično tumačenje Zakona o izvršenju. Potom smo uložili i žalbu i dobili rešenje Ustavnog suda u našu korist”, ocenjuje Erić.

Prema njegovim rečima, od 120 neugovornih radnika Doma zdravlja neki su prebačeni u Opštu bolnicu, a nemedicinski radnici prošli su kroz proces racionalizacije.

”U pripremi je i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se domovi zdravlja vraćaju pod ingerenciju opštih bolnica, jer je očito da odluka iz 2008. godine kojom su domovi zdravlja predati lokalnim samoupravama nije dobra. Očekujemo i da nam vlada odobri izgradnju internističkog bloka, pa će Dom zdravlja i fizički biti prebačen u Opštu bolnicu. Na taj način u Ćupriji će biti objedinjena primarna i sekundarna zaštita”, zaključio je Erić.

On očekuje da će najveći problem u opštini, Dom zdravlja, biti rešen za dva meseca, tako da im ostaje samo da reše obaveze prema dobavljačima, jer je, prema njegovim rečima, novac za lekove nenamenski potrošen.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime