Beba koja je pre tri dana došla na svet u kući u selu Topola kod Jagodine, kada se majka porodila sama a komšinica uspela da preseče pupčanu vrpcu i zbrine bebu do dolaska hitne pomoći, biće data u hraniteljsku porodicu. Starije dete ove mlade majke takođe je u hraniteljskoj porodici.

„Radi se o majci koja, prema proceni Centra za socijalni rad, ne može da brine o detetu, kao što je to bio slučaj sa prvim detetom. Ona živi sama, stara je oko 20 godina, a dečaka koji ima tri godine već smo dali kod hranitelja. Majka i beba su trenutno u jagodinskom porodilištu“ kaže direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini, Biserka Jakovljević.

Beba je dospela u medije kada su prošlog petka lekari i medicinsko osoblje Hitne pomoći Doma zdravlja objavili na društvenoj mreži fejsbuk fotografiju sa tek rođenom devojčicom kao zanimljivost, s obzirom da je došla na svet u kući. Pupčanu vrpcu presekla je žena koja se igrom slučaja našla u selu, Mira Ristić a onda ugrejala i zbrinula bebu do dolaska saniteta Hitne pomoći, o čemu je Infocentrala pisala OVDE.

„Jako volim medicinu, uvek sam mnogo čitala, ali i u novinama često pročitam kako je neko porodio ženu, taksista, vozač autobusa, neki slučajni prolaznik koji se našao u tom trenutku. Nije to ne znam šta. To je nekako stvar opšte kulture, ta vrsta informisanosti, ali pre svega humanosti i ljudske empatije. Bilo mi je žao deteta, kada sam je uvila u prsluk, nosila sam je i ljuškala dok nije stigla Hitna pomoć. Trudnicu nisam dirala. Prelepa je devojčica, divna beba, ne znam šta će biti s njom s obzirom da je jedna beba iz te porodice data na usvajanje. Oni nemaju uslova za tu decu. Jako žalosno“ rekla je Mira Ristić koja je baka petoro unučadi.

Nema komentara