MIRA RISTIĆ: ISEKLA SAM PUPČANU VRPCU NOŽEM I DETE UVILA U VOJNIČKI PRSLUK

0

Neobičan slučaj koji se dogodio u selu Topola kod Jagodine kada je Mira Ristić (63) pre Hitne pomoći pritekla dvadesetogodišnjoj trudnici u pomoć, a o čemu je Infocentrala pisala OVDE govori o humanosti i ljudskom trudu da se nađe čoveku u nevolji. Naime, Mira Ristić, Jagodinka koja je u selu Topola od novembra od kada brine o starom i bolesnom ocu, čula je u petak ujutru neko komešanje u komšijskoj kući.

„Čula sam neko komešanje i užurbanost, a onda je baba trudnice došla do mene i potražila mi broj Hitne pomoći. Pitala sam šta je bilo i ona mi je rekla da se trudnica porađa. Ja sam pitala babu jel može da joj pomogne i da li zna da iseče pupčanu vrpcu, ona mi je rekla da to ne zna. Šta ću, uzela sam rukavice, sterilnu gazu koju sam imala u kući, nož i dok sam stigla do kuće, ona se već porodila. Trudnica koja ima 20 godina inače već ima troje dece. Nožem sam presekla vrpcu, podvezala. Beba je bila modra. Uzela sam neki vojnički prsluk koji sam našla, a koji je imao krzno unutra i uvila bebu. Odnela sam je u drugu topliju sobu da je ugrejem. Bilo joj je hladno“ priča Mira za Infocentralu.

Mira se nikada ranije nije našla u sličnoj situaciji, i sama se porodila u jagodinskom porodilištu tako da nema iskustva s porođajima u kući.

„Jako volim medicinu, uvek sam mnogo čitala, ali i u novinama često pročitam kako je neko porodio ženu, taksista, vozač autobusa, neki slučajni prolaznik koji se našao u tom trenutku. Nije to ne znam šta. To je nekako stvar opšte kulture, ta vrsta informisanosti, ali pre svega humanosti i ljudske empatije. Bilo mi je žao deteta, kada sam je uvila u prsluk, nosila sam je i ljuškala dok nije stigla Hitna pomoć. Trudnicu nisam dirala. Prelepa je devojčica, divna beba, ne znam šta će biti s njom s obzirom da je jedna beba iz te porodice data na usvajanje. Oni nemaju uslova za tu decu. Jako žalosno“ dodaje Mira koja je baka petoro unučadi.

porodjaj
dr Boris Đorić, Kristina Milojević i Nikola Mijatović

Za slučaj se saznalo kada je jutros dr Boris Đorić iz Hitne pomoći, na svom fejsbuk profilu podelio fotografiju bebe i kolega koji su je prevezli u jagodinsko porodilište. Mediji su preneli da su lekari Hitne pomoći izvršili porođaj na terenu, a zapravo se trudnica porodila sama, dok je Mira Ristić pritekla u pomoć da preseče pupčanu vrpcu i podveže je, kao i da utopli bebu i na taj način je spase do dolaska Hitne pomoći.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime