Za postavljanje bilborda u Paraćinu potrebna saglasnost predsednika opštine?

0

UG „Pridruži se“ podnelo je zahtev predsedniku opštine Paraćin da odobri izgled bilborda koji žele da postave u gradu o svom trošku na komercijalnim lokacijama koje se u te svrhe koriste.

„Nezvanično smo obavešteni da je za ovakav sadržaj potrebna „prehtodna saglasnost“ od strane „opštinske vlasti“. Na sastanku koji smo imali sa predsednikom opštine on ovu informaciju nije negirao, a interesovao se šta bismo to mogli da postavimo na bilbord. Zato smo mu u petak predali zahtev za odobrenje dizajna, kao u najbolja vremena Sovjetskog Saveza. Naravno da je ovakva vrsta cenzure, ukoliko zaista postoji, protivna svim propisima koji regulišu oblast oglašavanja i da je reč o kršenju ljudskih prava i sloboda. Najbolji demanti bio bi odgovor predsednika opštine da on sa takvom vrstom cenzurisanja sadržaja nema ništa i da niko od vlasnika bilborda neće snositi posledice ukoliko sarađuje sa po zakonu regisrovanim organizacijama. Videćemo da li će odgovora uopšte biti. Evo sadržaja pisma:
„PREDSEDNIKU OPŠTINE PARAĆIN
PREDMET: Zahtev za odobravanje dizajna i sadržaja bilborda udruženja „Pridruži se“ u okviru projekta „Odbranimo planinu Babu“
Poštovani,
Nezvanično smo informisani da je u Paraćinu na bilbordima koji se nalaze na javnoj površini i za koje opština izdaje odobrenje za postavljanje za svaki sadržaj koji se smatra „društveno angažovanim“ potrebna prethodna saglasnost predsednika opštine.
Na sastanku koji je održan u Vašem kabinetu povodom problema sa novim kamenolomom na planini Baba, na naše postavljeno pitanje sa tim u vezi, niste dali odrečan odgovor, a iz čega smo zaključili da su naše nezvanične informacije pouzdane, imajući u vidu i da su svi vlasnici oglasnog prostora već mesecima bez slobodnog mesta za naše bilborde.
Iz tog razloga obraćamo Vam se sa zahtevom za odobrenje za postavljanje bilborda čiji dizajni i sadržinu prilažemo u prilogu ovog dopisa.
Bilbordi su nam potrebni za obaveštavanje građana o akciji javnog zagovaranja donošenja odgovarajuće odluke SO Paraćin u okviru projekta „Odbranimo planinu Babu“ koji sprovodimo zajedno sa istoimenim neformalnim udruženjem građana uz pomoć naših partnera na državnom i međunarodnom nivou.
S obzirom na prirodu projekta molimo Vas da nas u pisanom obliku obavestite o mogućnosti (ili nemogućnosti) da nam izađete u susret u ovom pogledu, kako bismo o tome obavestili sve učesnike u projektu.
O činjenici da nam je ovakva saglasnost uopšte potrebna, što je naravno suprotno svim lokalnim i državnim propisima, Ustavnim pravima građana i međunarodnim sporazumima koji se tiču ljudskih prava i sloboda već smo ih obavestili“.

Vladimri Milićević, predsednik opštine Paraćin nikada do sada nije odgovorio na mejlove sa pitanjima koje smo slali na njegovu mejl adresu, tako da ovaj put nismo ni pokušavali da dođemo do komentara s njegove strane. 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime