Vlada donela Uredbu o podsticajima za one koji snimaju filmove u Srbiji

0

Vlada Srbije donela je Uredbu o podsticajima za investitore koji u Srbiji prave igrane, animirane i TV filmove, serije, dokumentarni film i TV program i druga audiovizuelna dela.

Da bi se kvalifikovao za podsticaje, potrebno je da investitor u budžetu produkcije nameni sredstva za realizaciju projekta u Srbiji u iznosu većem od 300.000 evra za igrani ili TV film.
Ukoliko pravi TV seriju potrebno je da nameni više od 300.000 evra, s tim da iznos sredstava namenjen za realizaciju po epizodi ne može biti manji od 100.000 evra.
Za animirani film, audio i/ili vizuelnu postprodukciju audiovizuelnog dela treba da izdvoji više od 150.000 evra, za namenski film isto toliko, a za dokumentarni film i TV program 50.000 evra.
Novac se dodeljuje putem povraćaja 25 odsto kvalifikovanih troškova proizvodnje audiovizuelnog dela ostvarenih u Srbiji, navodi se u uredbi. Ukoliko investitor potroši više od pet miliona evra u Srbiji, podsticaji će iznositi 30 odsto kvalifikovanih troškova.
Kako se navodi u uredbi, podsticajna sredstva ne mogu se dodeliti za audiovizuelno delo koje ima sadržaj u suprotnosti sa „moralom, javnim poretkom i javnim interesom Republike Srbije“ i „narušava ugled Srbije“.
Podsticajna sredstva dodeljuju se na osnovu stalno otvorenog poziva, a dodeljuje ih komisija koju je formirala Vlada.
Inače, ovo je drugo povećanje podsticaja za filmadžije u dve godine, budući da je jedno propisano u 2018. kada je sa 20 odsto direktni povraćaj povećan na 25 odsto.
Autor: 021.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime