VELIKI BROJ VERNIKA DOČEKAO BLAGODATNI OGANJ

0

U ponoć je Blagodatni oganj dočekan u jagodinskim crkvama i manastrima širom Pomoravlja. Veliki broj vernika čekao je ispred hrama Sv apostola Petra i Pavla i ispred crkve Sv Petka.

3Svake godina na Veliku subotu, upravo na onaj dan između golgotskog Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj. To je dan koji je telo Gospoda, koliko možemo znati, provelo upravo tu, u Grobu, u Kuvukliji. Dan koji je svet proveo „bez Boga“, žrtveno postradalog na Krstu za razrešenje grehova sveta. Taj dan je i jedna od mogućih simboličkih predstava celokupne istorije palog čovečanstva, jer označava trajanje između bogoubilačkog (bogootpadničkog) sunovrata u tamu i vaskršnje pobede nad pobedama: pobede nad smrću i obnove bogočovečanstva.

Grob Gospodnji je mesto u pećini gde je ležalo telo Hristovo po pogrebu. Sada je to Kuvuklija, kapela Groba Hristovog unutar Vaskresenjskog hrama u Jerusalimu. Svake godine, u subotu pred pravoslavni Vaskrs kada služi pravoslavni prvojerarh, u Kuvukliji, na Grobu Gospodnjem, dešava se jedno od najvećih čuda koje se ponavlja od davnina. Sa neba silazi Blagodatni oganj koji čudesno pali sveće pravoslavnom patrijarhu, a potom i ostalim vernicima.

Danas će od 17 sati vladika šumadijski Jovan u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla služiti večernje i tradicionalno birati najlepše jaje.

4 76 8

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime