Uticaj antidepresiva na seksualnu želju

0

Antidepresivi, lekovi koji se koriste za tretiranje simptoma depresije, imaju brojne efekte na telo. Jedan od tih efekata, iako često zanemaren, jeste uticaj na seksualnu želju.

Mentalno zdravlje i seksualna želja su neraskidivo povezani. Oni se nalaze u stalnom dijalogu, svaki utiče na drugi, dok se istovremeno prilagođavaju spoljnjim faktorima iz našeg svakodnevnog života. Depresija, koja je jedna od najčešćih mentalnih tegoba, može značajno uticati na smanjenje libida. Rešavanje ove situacije je često izazov.

Kako antidepresivi utiču na libido?

Niz studija je pokazalo povezanost između konzumacije određenih antidepresiva i smanjenja seksualne želje. Ovaj fenomen može se maskirati u različite oblike: smanjen interes za seksualnu aktivnost, usporeni orgazam ili čak potpunu nesposobnost da se doživi orgazam (anorgazmija). Neke osobe mogu iskusiti i fizičke promene, kao što su erektilna disfunkcija kod muškaraca i smanjenje vaginalne lubrikacije kod žena.

Treba znati da je naše telo kompleksna mreža hemijskih reakcija, a u centru ovih pojava su neurotransmiteri – hemijske materije koje omogućavaju našem telu da komunicira sa samim sobom. Kada su antidepresivi u pitanju, konkretno govorimo o serotoninskim antidepresivima, koji rade tako što povećavaju nivo serotonina, neurotransmitera povezanog sa osećajem zadovoljstva i dobrobiti.

Međutim, povećanje ovog „osećaja zadovoljstva“ neurotransmitera može imati implikacije na druge oblasti našeg tela. Kada se nivo serotonina podigne, može doći do smanjenja proizvodnje dopamina i norepinefrina, koji su kritični za seksualnu želju i uzbuđenje. Samim tim, oni mogu imati direktni uticaj na libido.

Uticaj antidepresiva na seksualnu želju može biti složen. Vrsta antidepresiva, doza, intenzitet depresije, individualna osetljivost, čak i genetska predispoziranost – sve su to faktori koji mogu uticati na rezultat. Nažalost, ne postoji jedinstven odgovor, jer svaki pojedinac može reagovati drugačije.

Vrlo je važno razumeti da svaka osoba može imati drugačiji odgovor na antidepresive. Neko može osetiti snažan pad u seksualnom nagonu, dok drugi neće osetiti nikakve promene. Takođe, kod nekih ljudi ove promene mogu biti prolazne, dok će kod drugih postati hronične ukoliko se lečenje antidepresivima nastavi.

Kako lečiti seksualnu disfunkciju uzrokovanu antidepresivima?

Početak rešavanja ovog problema najčešće počinje razgovorom sa vašim lekarom. Nije svaki antidepresiv uzročnik seksualnih disfunkcija i moguće je da će promena terapije pružiti rešenje. Ako to nije moguće, postoji niz opcija koje možete razmotriti.

Jedan od pristupa obuhvata upotrebu dodatne terapije. U nekim slučajevima, lekari mogu predložiti dodatak drugog leka vašem režimu antidepresiva. Ovaj „dodatak lekovima“ može pomoći u smanjenju seksualnih problema uzrokovanih antidepresivima.

Druga moguća strategija je optimizacija doziranja. Ponekad je smanjenje doze leka sve što je potrebno za povratak seksualnog nagona. Ali to mora biti pažljivo urađeno uz nadzor lekara, jer smanjenje doze može dovesti do povratka simptoma depresije.

Treća opcija je „pauza u terapiji“. Ova strategija podrazumeva uzimanje pauze od antidepresiva na dan ili dva pre seksualnih aktivnosti. Ovo može pomoći nekima, ali zavisi od vrste antidepresiva koje uzimate. Obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što promenite bilo koji aspekt svoje terapije.

 

Psihoterapija i savetovanje mogu biti veoma korisni. Problemi sa seksualnošću mogu dovesti do stresa i anksioznosti, što može povećati seksualne disfunkcije. Razgovor sa psihologom ili seksualnim savetnikom može poboljšati komunikaciju, smanjiti stres i pomoći u rešavanju problema.

Promene životnog stila, kao što su redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, dovoljno sna i izbegavanje alkohola i droga, takođe mogu doprineti poboljšanju seksualne funkcije. Fizička aktivnost, na primer, poboljšava cirkulaciju, što može pomoći u ublažavanju simptoma erektilne disfunkcije.

Međutim, pre nego što se odlučite za bilo koji od ovih tretmana, važno je da se obratite stručnjacima. Vaš psihijatar ili psihoterapeut mogu vam pomoći da razumete svoje simptome, nuditi tretmane koji su na vašu situaciju prilagođeni i pružiti vam podršku kroz ceo proces.

Seksualne disfunkcije uzrokovane antidepresivima su problem sa kojim se suočavaju mnoge osobe. Ali pametan pristup lečenju, strpljivost i otvoreni razgovor sa vašim lekarom mogu u velikoj meri da pomognu u rešavanju ovog problema. Važno je da ne gubite nadu, jer za svaku osobu postoji rešenje i način da se vrati kvalitetnom seksualnom životu.

Više o ovoj i sličnim temama iz oblasti seksualnosti možete pročitati na sajtu mojorgazam.rs

Foto Pexels

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime