U POSLEDNJIH DESETAK GODINA SRBIJU NAPUSTILO VIŠE OD 100.000 MLADIH!

0

Prema nekim procenama, iz Srbije se u proseku svake godine iseli od nekoliko hiljada do više desetina hiljada ljudi, prenosi „B92“.

Pored zemalja Zapadne Evrope i Severne Amerike, sve više se za iseljavanje bira i zona Okeanije.

Kao da je sporazum Tito-Brant, po kome su naši radnici šezdesetih i sedamdesetih masovno odlazili na Zapad, još na snazi.

Milica je samo jedan od danas prepoznatljivih iseljenika, mlada osoba koja ne insistira isključivo na Evropi, već na stavu – želim da odem i neću se vraćati. „Ono što je uticalo na mene je to što je cela porodica negde raseljena, i moj brat se iselio… Sada nemam vremena za čekanje i kada su me poslodavci sa Novog Zelanda ponovo kontaktirali, nisam se dvoumila ni u jednom momentu“, priča Milica za „B92“.

Činjenica je da je Srbija godinama u vrhu zemalja čiji stanovnici bolju šansu za život traže van granica svoje države. Precizni i usaglašeni podaci o emigraciji ne postoje, samo se pretpostavlja da godišnje u proseku i do par desetina hiljada ljudi napusti Srbiju. Potpuno je, kažu, pogrešno zalagati se za zaustavljanje migracionog toka, jer to jednostavno nije moguće, bilo gde u svetu.

„Problem Srbije je u tome što ne postoje takozvane cirkularne migracije, da se prati i uspostavi kontakt sa svetom koji tamo živi, da se Srbija razvija čak i bez njihovog fizičkog prisustva“, kaže Vladimir Petronijević iz Grupe 484.

Uz ove poslednje, zvanične podatke od pre četiri godine iz tzv. migracionog profila ide i objašnjenje da emigranti visokog obrazovanja i dalje biraju, pre svih zemalja – Kanadu, a onima koji imaju samo osnovnu školu ili ni to – na prvom mestu je Austrija. Trenutni trend je da većina visokorazvijenih zemalja u Evropi ima suficit nekvalifikovane radne snage, a siva zona u ovoj oblasti će kad-tad doći na red.

„Srbiji na ruku ne ide ni to što EU teži liberalizaciju migratornog toka koji se odnosi na visokoobrazovane. Najteže će biti, u razgovorima sa EU, regulisanje migracija za ljude koji nemaju odgovarajući stepen obrazovanja, jer tu ne postoji adekvatan interes“, kaže Petronijević.

Poslednji popis stanovništa otkriva da je u poslednjoj deceniji iz Srbije otišlo najmanje 100 hiljada ljudi. Možda se proces migracije okrene, kada budemo postali članica EU.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime