U PONEDELJAK 7. MAJA RADIONICA DEKUPAŽA

0
U prostorijama Narodne biblioteke u Jagodini se 7. maja 2018. u 17 časova održava prva u seriji radionica dekupaža namenjena odraslima. U organizaciji Kluba zdravlja „Pomoravlje“ i Kreativne Svaštarice radionicu vodi Jelena Trajković iz Ćuprije, a na radionici će se raditi salveta – tehnika za početnike.
 
Dekupaž – salveta tehnika  
Ukrašavanje predmeta salveta tehnikom prvi put je objašnjen u 20. veku iako se ova tehnika primenjivala i mnogo ranije. Ova drevna tehnika je u Evropu stigla iz Kine čak u 12. veku. Kinezi su je doveli do savršenstva i uz pomoć nje su dekorisali razne drvene predmete,  lampione i sl. Ipak, tek u 20. veku su Francuzi odlučili da ovoj tehnici daju i ime. Ovo ime ima značenje koje je dobilo od francuske reči ‘decouper’  koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati, iscepkati’. Ova tehnika podrazumeva kreativnu tehniku pomoću koje se radi ukrašavanje raznih predmeta od drveta, stakla, keramike, grnčarije, tako što se slike isecaju – cepkaju sa salvete i nanose na određeni predmet uz pomoć lepka. Ova tehnika je bila posebno popularna u Veneciji, gde je zamenjivala fino oslikavanje predmeta uz pomoć lakova i boja, već su se gotovi motivi isecali i pažljivo lepili, tako da je skoro bilo nemoguće odrediti da li je predmet oslikan ili ukrašen dekupažom.

U Srbiji je dekupaž postao veoma popularan u poslednjih nekoliko godina, i njegova ekspanzija je zaista primetna. Skoro na svakom koraku možete kupiti unikatne predmete ukrašene ovom tehnikom, i ljudi se sve češće odlučuju na ovakav izbor poklona.

Prethodni tekstPOLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU OD 15. DO 21. MAJA
Sledeći tekstOD OVE GODINE SVI HOTELI, VILE, APARTMANI OBRAČUNAVAĆE BORAVIŠNU TAKSU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime