POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU OD 15. DO 21. MAJA

0

Međunarodni poljoprivredni sajam održaće se od 15. do 21. maja na Novosadskom sajmu i na njemu će učestvovati kompanije iz 29 zemalja, a biće predstavljeni proizvodi i usluge biće iz 60 zemalja, najavili su danas organizatori.

„Svake godine broj izlagača raste od deset do 15 odsto, a ove godine među izlagačima će biti i indijska kompanija Tafe koja će proizvoditi traktor IMT“, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

On je kazao da se Španija vratila na Sajam poljoprivrede posle deset godina pauze, da će Kina imati „mali sajam“ unutar Sajma, a da će se zemlje Afrike predstaviti kolektivno.

„Međunarodni poljoprivredni sajam je ogledalo agrara i presek najaktuelnijih tema, trendova, proizvoda i usluga, važnih za nacionalno tržište, ali i region“, rekao je Cvetković.

Dodao je da je Sajam mesto povezivanja privrede Srbije i zemalja regiona sa državama iz celog sveta i da se na njemu sreću Istok i Zapad.

On je rekao da će ovogodišnji sajam obeležiti Nacionalna izložba stoke, a najveći živi eksponat biće bik od 1.600 kilograma.

Na Sajmu će prema njegovim rečima biti izložen i najskuplji eksponat, kombajn za šećernu repu koji košta 600.000 evra i zamenjuje nekoliko mašina i traktor „džon dir“(John Deere) koji košta 300.000 evra.

On je rekao da je nagrada za posetioce sajma ove godine duplirana i da će dva posetioca, koja budu imala sreće dobiti po traktor, „džon dir 5045“ koji košta 17.500 evra i „belerus“ koji košta 19.000 evra.

Generalni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević rekao je da je Sajam poljoprivrede „brend, ne samo Novog Sada, već i Srbije“.

„Ministarstvo će finansirati izložbu ‘kvalitet više’ na kojoj će biti predstavljeni organski i proizvodi sa geografskim poreklom kao i zanatske (kraft) pivare koje proizvode pivo u ograničenim količinama sa akcentom na kvalitet“, rekao je Radošević.

Dodao je da će na štandu tog Ministarstva biti organizovane i različite radionice na kojima će se predstaviti iskustva i mogućnosti korišćenja IPARD programa EU.

Ekonomski savetnik u ambasadi Francuske u Beogradu Žan Pjer Gasto rekao je da ta zemlja obezbeđuje četvrtinu poljoprivrednih proizvoda za tržište EU.

Naavio je da će se na Sajmu predstaviti 10 kompanija iz različitih sektora iz Francuske, kao i grupa od 206 zadruga u okviru koje su i dva investiciona fonda.

„U Francuskoj svaki četvrti stanovnik živi u ruralnom području i u proseku obrađuje parcelu od 56 hektara“, rekao je Gasto.

Dodao je da poljoprivreda u Francuskoj povećava broj turista jer se na selu proizvodi 1.200 vrsta sireva.

Ta zemlja, prema njegovim rečima, ima 400 proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Pojedinačne ulaznice za Sajam koštaju 600 dinara, a kolektivne 400 dinara.

Prethodni tekstBRATANAC PUCAO NA STRICA
Sledeći tekstU PONEDELJAK 7. MAJA RADIONICA DEKUPAŽA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime