10 NAJSKUPLJIH AUTOMOBILA NA SVETU

0

Predstavljamo vam 10 najsukljuih automobila današnjice…

Maybach Exelero. Foto: Promo Maybach Exelero. Foto: Promo

1. Maybach Exelero – 8 miliona dolara
Najskuplji automobil na svetu. Pojam nemačkog luksuza nije serijski automobil. Reč je o prototipu koji je proizveden u samo jednom primerku. Proizveden je i prikazan 2005. godine na Tempodromu u Berlinu. Kupe dvosed leži na posebnim pneumaticima Fulda. Kao “glumac” se pojavljuje u video spotu Jay-Z, u pesmi “Lost One”. Šuška se da reper Birdman planira da ga kupi.

2. Koenigsegg CCXR Trevita – 4,85 miliona dolara
Najskuplji automobil proizveden poslednjih godina. Kao posebna edicija švedskog proizvođača hiperautomobila, CCXR Trevitina karoserija je od ugljeničnih vlakana, sa dijamantnim finišem. Automobil je toliko brz da ga ne biste ni primetili kad bi prošao pokraj vas na autoputu.

3. Lamborghini Sesto Elemento – 2,2 miliona dolara
Sesto Elemento još nije ni stupio na put, a svih dvadeset primeraka je prodato. Procenjuje se da sprint od 0-100 stiže za 2,5 sekunde. Raspolaže sa 570 KS. Zanimljivo je da nije baš svuda legalan za javni promet.

4. Pagani Zonda Cinque Roadster – 1,85 miliona dolara
Italijanski proizvođač ekskluzivne egzotike Pagani takođe je izdao specijalnu ediciju roadstera pod imenom Cinque. Odlikuje je karoserija od specijalnih ugljeničnih vlakana, karbo-titana. Sadrži titan da bi se povećala otpornost i krutost, a smanjila masa. Proizvedeno je samo pet primeraka ovog automobila, i to je poslednja serijska verzija Zonde.

5. Aston Martin One-77- 1,85 miliona dolara
Britanski proizvođač superautomobila proizveo je samo 77 primeraka ovog modela. Karoserija je napravljena od aluminijuma i to ručno. Maksimalna brzina mu je 355 km/h, a sprint do 100 km/h obavlja za 3,4 sekunde. Samo su sretnici mogli da vide ovaj automobil u akciji.

6. Maybach Landaulet – 1,4 miliona dolara
maybach 1Automobil koji je napravljen luksuzno. Reč je o najskupljoj limuzini s’ četvero vrata. Opremljen je raznoraznim hedonističkim komponentama, a zadnji deo bi mu se mogao nazvati luksuznim apartmanom, koji se fizički može potpuno odvojiti od vozača sa kojim se komunicira preko interfona.

7. Ferrari LaFerrari – 1,3 miliona dolara
Najsnažniji Ferrari raspolaže sa 949 KS i hibridnim pogonskim sistemom sa KERS-om. Procjenjuje se da može dostići 370 km/h. Zanimljivo je da ovaj Ferrari, osim što je najsnažniji Ferrari ikad proizveden, troši prilično manje goriva od svoje slabije “braće”. Lansirana je serija od 499 primeraka.

8. McLaren P1 – 1,15 milijuna dolara
Iako je nešto “slabiji” od V12 LaFerrarija, hibridna moć McLarena P1 je za respekt. Čak 903 KS generisane su iz 3.8-litrenog twin-turbo V8 motora, koji uz asistenciju elektrojedinice može dostići brzinu od 350 km/h.

9. Porsche 918 Spyder – 845.000 dolara
Nemačka vozačka perfekcija strahovito je brz, ali može se svrstati u grupu automobila pod imenom “eco friendly”. Izuzrtno malo troši, uz zapanjujuće malu emisiju CO2 za auto sa takvim performansama. Maksimalna brzina čisto na struju mu je čak 350 km/h, a sprint do “stotke” obavlja za 2,8 sekundi.

10. Leblanc Mirabeau – 765.000 dolara
Iako najjeftiniji na ovoj listi, Leblanc Mirabeau je ozbiljan superautomobil. Koristi 4.7-litarni V8 sa 700 KS i dostiže brzinu od 370 km/h. Ovo je pravi legalni trkač, bolid u javnom prometu.

http://www.menshealth.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime