U „OZON MEDIKU“ USPEŠNA REHABILITACIJA OŠTEĆENIH NERAVA

0

Periferni nervi su strukture koje povezuju kičmenu moždinu sa ciljnim organima – mišićima ili sa različitim receptorima u koži koji nam omogućavaju da osećamo dodir, toplo-hladno ili bol. Prilikom povrede perifernih nerava dolazi do oslabljene funkcije mišića koji je inervisan od strane povređenog nerva, ili smanjenog osećaja za dodir, toplo-hladno i bol u dermatomu datog nerva. U Centru za rehabilitaciju „OZON MEDIC“ u Jagodini svakodnevno se uspešno rehabilituju pacijenti sa povredama nerava, a kod jednog od njih koji je došao sa rukom koja je počela da slabi i grči se, elektroterapijom i brojnim metodama, rezultati su bili uspešni i brzi.

vlada
strukovni fizioterapeut Vladislav Mitrović

„Oštećenje je bilo veliko, ruka je već počela da slabi i lekar koji je vodio slučaj smatrao je da je pacijent za operaciju. Pacijent se obratio nama i mi u „OZON MEDIKU“ smo odlučili da probamo sve što je u našoj moći da pacijent izbegne operaciju. Posle nekoliko tretmana sa pacijentom, on je počeo da pomera ruku, koža se preljuštila, ruka više nije crna, pokreti su dobri bez izazivanja bola i efekta „kandže“ što je karakteristično za pacijente sa lezijom nerava“ kaže strukovni fizioterapeut Vladislav Mitrović.

Uzrok ovog problema je kompresija na nerv, odnosno dugotrajnih mikro povreda kada nerv izgubi funkciju i prestane da šalje impuls. Kada nerv ne radi kako treba, dolazi do loše cirkulacije, pokretljivosti mišića a posledice su ozbiljne. Narod za ovakvu vrstu problema kaže „ruka počinje da se suši“ a često se završava jednom vrstom invaliditeta.

„Uzrok može da bude povreda, nepravilno držanje, stalni pritisak. Osnov svega su prinudni položaji koji se zauzimaju dok se radi, sedi, oyonspava, odnosno dugotrajni položaji. Stalno govorim ženskim pacijentima i uopšte ženama u okruženju, da ne prekršaju noge jer na duži vremesnki period – pravi problem sa kičmom. Isto je sa onima koji dugo rade za kompjuterom jer prilikom takvog rada, lakat visi a čim lakat visi, vrat trpi. Tako dođe do kočenja. Kod pacijenta koji je imao problem sa rukom, prvo nam je bilo važno da rešimo osećaj utrnulosti kao i sam problem, a onda prelazimo na masažu. Uz pomoć struje prvi deo i osnovni problema, smo rešili“ kaže fizioterapeutski tehničar Ivan Živadinović.

Kod pacijenta je rađena elektroterapija, endogeno zagrevanje, laser, ledeno pakovanje kao i medikamenti koji su prepisani od strane neurologa. Za sve konsultacije i pregled pozovite Centar za rehabilitaciju „OZON MEDIC“ koji se nalazi u Čočetovoj ulici u Jagodini, br 069/470 8133, 035/251-766.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime