U FABRICI „ANDREA CONFEZIONI“ SMANJEN OBIM POSLA

1

Na zahtev čitalaca Infocentrale, saznajemo da će 80 radnika fabrike „Andrea Confezioni“ koji rade pod ugovorom do kraja februara ostati bez posla zbog smanjenja obima proizvodnje. Međutim, ugovorni okvir od 500 stalnih radnika nije prekršen, tako da će dve smene umesto dosadašnjih tri, nastaviti da proizvode.

„U fabrici sam od početka septembra 2014. i stalno mi je produžavan ugovor na po mesec dana. Posle štrajka stalnih radnika uprava nas je pozvala da se vratimo i mi koje su nazvali „sezonskim radnicima“. Tada smo se mi našli u „nebranom grožđu“ i ponašanje nekih glavnih u proizvodnji je prema nama bilo kao prema osobama koje su zaražene. Svako od nas je došao nadajući se stalnom zaposlenju. Iako imamo neverovatne norme koje ispunjavamo, mi pod ugovorom smo prvi na tapetu i nas otpuštaju. Dve trećine mašina ne rade kako treba, stalno se kvare. Od nas se očekuje maksimalna produktivnost i elan, a znamo da ostajemo bez posla“ jedno je od nekoliko pisama radnika „pod ugovorom“ koja su stigla na adresu Infocentrale.

Ispred sindikata radnika „Nezavisnost“ Momirka Bojić kaže da su vlasnici ispoštovali ugovornu obavezu od 500 radnika i da se radnicima koji su pod ugovorom ne produžava angažovanje zbog smanjenja obima posla.

„Moram da kažem da smo posle štrajka ostvarili dobru komunikaciju sa direktorom Darkom Kikićem i da je situacija u tom smislu, bolja. Obim posla je u odnosu na prošlu godinu smanjen, mi smo imali 700 ljudi koji su radili, danas posla ima mnogo manje“ kaže Bojić.

Kako svedoče radnici, najveći prolem u komunikaciji i međuljudskim odnosima dolazi od jednog od direktora proizvodnje koga nisu hteli da imenuju. Radnici „pod ugovorom“ uplašeni su da će ostati bez posla, ali nadležni navode da prema tim radnicima nemaju ugovorne obaveze.

Fabrika Confezioni Andrea otvorena je u martu 2013. godine. Država je obezbedila subvencije od 9.000 evra po radniku, dok je Jagodina dala besplatno zemljište sa kompletnom infrastrukturom.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime