U JAGODINI BORBA PROTIV KORONA VIRUSA POČELA RANIJE, OŠTRIM MERAMA U ZDRAVSTVENOM SISTEMU

8

Jagodina koja je centar Pomoravlja i najveći grad u okrugu sa oko 80.000 stanovnika zabeležila je duplo manji broj obolelih od četiri puta manje Ćuprije i nešto manji broj obolelih od Paraćina. Danas, nešto više od mesec dana nakon što je u Srbiji uvedeno vanredno stanje i mere Vlade RS koje su u pojedinim segmentima bile oštre, posebno u delu mere dužine trajanja zabrane kretanja, činjenica je da je broj pozitivnih na korona virus, prema zvaničnim državnim podacima u Jagodini 102, Ćupriji 215 i Paraćinu 130. 

„Mogu komentarisati samo i isključivo stanje u Jagodini. Dakle, Jagodina je rano uvela mere, možda i dve nedelje nego na primer Beograd. Već početkom marta. Moram da objasnim da je u jagodinskoj bolnici zbog situacije sa gripom tokom februara bila na snazi zabrana poseta. Situacija sa gripom prerasla je brzo u dodatne mere zbog situacije sa korona virusom. Mi smo maske, rukavice, zaštitna odela i sve ostalo imali i ranije tj. obezbedjivali smo dodatne količine tokom februara. Početkom marta počela je dodatna dezinfekcija, merenje temperature onima koji ulaze u bolnicu i Dom zdravlja, dezinfekcija ruku, predmeti koje je donosila rodbina pacijenata bili su retki i strogo dezinfikovani, posete naravno zabranjene. Danas mi se čini da su mnogi ovu pandemiju potcenili u startu, mi smo poštovali snagu protivnika i opremili se najbolje što smo mogli, pre nego što smo dobili bilo kakve preporuke. Takođe, maksimalno smo dali sve od sebe da izolujemo kontakte, da to bude zatvoreni sistem, moram reći da smo imali sreće pa nismo imali situaciju da virus uđe u velike kolektivne sisteme gde je mnogo radnika. Naša najveća borba vodila se i vodi se i sada da virus ne uđe u bolnicu, to je prioritet broj 1. Bilo bi nepromišljeno davati bilo kakve izjave o toku situacije na dalje, jer to niko ne može da predvidi“ kaže Miloš Lukić, direktor Opšte bolnice u Jagodini.

Jagodinska bolnica je među prvima organizovala rad COVID ambulante.

„Reorganizovali smo odeljenja, odnosno Odeljenje neurologije smo pretvorili u COVID centar sa opservacijom obolelih 16.marta. Tada smo uveli posebne mere na Odeljenju pedijatrije jer iako nije tada bilo reči o obolevanju kod dece, jasno je bilo da se osetljive kategorije moraju posebno zaštititi. Takođe, imali smo i sreće da među našim lekarima ima istinskih heroja kao što je dr Nebojša Vlašković, pedijatar koji požrtvovano i posvećeno rade svoj posao. Njega sam pomenuo samo zato što su mediji već pisali o njemu a ne zato jer je jedini. Takođe, 17.3. doneli smo odluku da se lekarima zabranjuje honorarni rad van bolnice, ranije nego što je takva odluka stigla od strane Ministarstva. Nadležni u ovakvim situacijama moraju na prvom mestu da se oslone na sebe i svoje procene i da postupaju u skladu sa tim. Ne može se generalno posmatrati tok ove pandemije, ali se mogu izvući zaključci a jedan od njih je da su rane i oštre mere zaštite unutar zdravstvenih sistema bile presudne. Od starta su svi naši lekari i medicinsko osoblje imali jasnu preporuku što se tiče zaštite – odnos prema bilo kom pacijentu mora da bude kao da je pacijent potvrđeno pozitivan na korona virus. Ovo je specifična bolest i ne znamo kako će biti ubuduće ali znamo da ćemo sve učiniti da se izborimo“ dodaje Lukić.

Direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić kaže da je situacija od samog starta shvaćena ozbiljno i da je urađeno sve što je bilo moguće.

„Sami smo obavili procenu i nabavili opremu ranije, odmah smo napravili punktove gde smo merili temperaturu beskontaktnim toplomerima koje smo nabavili, formirali smo posebne ambulante za odrasle i posebne za decu. Nabavili smo natrijum hipohlorit i dezinfikujemo bukvalno sve od samog početka a radimo 24 sata. Nama se desio i peh sa požarom i paljenjem našeg voznog parka i moram da zahvalim gradovima u okruženju koji su nam pružili pomoć, Svilajncu, Rekovcu, Despotovcu. Sve što smo mogli da uradimo uradili smo u samom startu i ni jedna oštra mera koju smo doneli sami, nije ublažena, naprotiv“ kaže dr Darko Miletić, direktor Doma zdravlja u Jagodini. 

Jagodina je prva u Srbiji počela sa dezinfekcijom ulica i trotoara natrijum hipohloritom koje izvodi JP „Standard“.

„Dezinfekcija natrijum hipohloritom u Jagodini je počela 16. marta. To je bila naša zajednička odluka, počeli smo pre svih jer smo smatrali da je to ispravno“ kaže direktor JP „Standard“ Dragan Lukić.

Treba napomenuti i to da iako će mere Vlade RS od sutra biti ublažene, apsolutna preporuka lekara ali i svih onih koji učestvuju u borbi protiv Covida jeste da nema opuštanja i da građani moraju da budu oprezni, da izbegavaju okupljanja, da smanje kontakte i da budu odgovorni pre svega prema sebi i svojim bližnjima. 

Prethodni tekstU ĆUPRIJI ALARMANTNO, U PARAĆINU RASTE BROJ OBOLELIH
Sledeći tekstPENZIONERI OD UTORKA MOGU U POLUČASOVNU ŠETNJU

8 KOMENTARA

 1. Istina je da su Dom Zdravlja i Opsta Bolnica u Jagodini medju prvima uvele zastitne mere i organizovale punktove za trijazu pacijenata, a to provereno tvrdimo, zato sto smo bili u kontaktu sa nasim kolegama iz Domova Zdravlja Novi Beograd, Valjevo, Zabari , Novi Pazar , koji su bili odusevljeni nasom organizacijom rada i primenom licne zastitne opreme i trazili savet, dok su oni jos uvek radili po istom modelu kao i pre epidemije. Medjutim, moramo posebno da istaknemo da smo zaista ponosni na nasu pedijatrijsku sluzbu Doma Zdravlja u Jagodini koja je preuzela citav posao u borbi protiv COVID-19 infekcije kod dece , bas iz razloga da se COVID-19 infekcija ne unese na decije odeljenje bolnice u Jagodini. Ne samo sto smo organizovali dva punkta tj. obezbedili da zdrava i bolesna deca ne dolaze u medjusobni kontakt, vec smo napravili i adekvatnu trijazu bolesne dece, tako da decu sa sumnjom na COVID-19 infekciju obradjujemo po posebnom protokolu u izolaciji. Deo nasih ordinacija smo pretvorili u stacioanar gde ovu decu opserviramo i ordiniramo terapiju (infuzije, injekcije…) i gde su pod 24 h budnim okom nas, lekara i med.sestara Doma Zdravlja u Jagodini, dok im ne ugovorimo prijem i u sanitetu otpratimo u „KBC Dragisa Misovic“. Da ne zaboravimo , ono sto upotpunjuje nas timski rad jesu i spremacice i tehnicko osoblje koje posle svakog pacijenta sa sumnjom na COVID-19 infekciju kompletno i detaljno dezinfikuju sve prostorije po propisanim merama struke.
  Istina je da i pored savesne uloge zdravstvenog radnika, ponekad moramo da glumimo i strogog policajca i istrazitelja, jer roditelji cesto umeju da prikrivaju istinu i negiraju kontakte nama epidemioloski vazne. Tako se jedanput i desio vec poznati slucaj, gde je dete koje je hronicni bubrezni bolesnik direktno upuceno na decije odeljenje iz razloga sto je majka precutala kontakte sa inostranstvom gde su bila vec poznata zarista COVID-19 infekcije.
  Zato smo mi preponosni na nas Dom Zdravlja i nase sluzbe- deciji i skolski dispanzer , a posebno na njihove lekare, med.sestre i tehnicko osoblje, jer se jedino tu , zapravo, vodi prava borba za nasu decu protiv nevidljivog neprijatelja COVID-19, ne samo za decu ovog grada, vec i za decu pridruzenih opstina naseg pomoravskog okruga.
  Zdravstveni radnici skolskog i decijeg dispanzera , DZ Jagodina.

 2. Svaki ciga svoga konja hvali, zar bese niste vi na decijem odeljenju imali zdrvastvenog radnika zaraženog Coronom i to medju prvima, toliko o istini kontrole i detalja oko toga.

 3. Postovani Ivane, ako biste procitali komentar u celosti , videli biste da smo se osvrnuli i na taj izolovani slucaj , koji se desio iz razloga neodgovornog ponasanja roditelja deteta koji je precutao epidemioloski vazan kontakt, a ne greskom zaposlenih zdravstvenih radnika. Zato je i nas komentar bio da ponekad moramo da glumimo i strogog policajca da bismo dobili pravu anamnezu od roditelja bez prikrivanja informacija.Zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa COVID-19 + pacijentom su propisno povuceni sa posla i stavljeni u izolaciju.
  Srdacan pozdrav.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime