U ĆUPRIJI ALARMANTNO, U PARAĆINU RASTE BROJ OBOLELIH

0

Malena pomoravska opština Ćuprija, sa 28.000 žitelja, ima alarmantan procenat obolelih u odnosu na broj stanovnika, prenosi N1. S druge strane raste broj obolelih u susednom Paraćinu. 

„Relativno veliki broj pozitivnih na koronavirus u Paraćinu u odnosu na broj stanovnika mnogo je razumljiviji kada se pogleda struktura ovih lica. Na početku epidemije to su bila lica koja su ili došla iz inostranstva kao radnici na privremenom radu ili je bila reč o vozačima ili zaposlenima u preduzećima koja se bave transportom robe i putnika u inostranstvu, kao i o članovima njihovih porodica i licima koja su bila direktno sa njima u kontaktu. U drugom krugu došlo je do širenja virusa u ćuprijskoj a zatim i u paraćinskoj bolnici, pa je zaražen veliki broj zdravstvenih radnika (mnogi Paraćinci rade u Ćupriji) i članova njihovih porodica. Treći krug su lica kod kojih se može pretpostaviti da su zaraženi kao pacijenti u ćuprijskoj ili paraćinskoj bolnici a zatim i članovi njihovih porodica. Četvrti krug su ljudi koji su se zarazili na radnom mestu u preduzećima sa većim brojem zaposlenih i koja su bila u kontaktu sa licima koja su vozači u inostranstvu ili za koja se može pretpostaaviti da su bila u kontaktu sa licima koja su prethodno bila zaražena preko članova porodica – pacijenata ili radnika u zdravstvenim ustanovma. Sada već imamo čitave porodice koje su pozitivne na koronavirus, po troje ili četvoro lica i to je uglavnom razlog zašto ima procenutalno mnogo zaraženih“ kaže šef Kriznog štaba u Paraćinu, Saša Paunović.
 
Mediji ne mogu lako doći do podataka o broju preminulih u gradovima pojedinačno jer se evidencije vode različito. Paraćin na primer objavljuje broj preminulih SA SPISKA pozitivnih na korona virus dok se u nekim gradovima takav podatak ne objavljuje nego se pacijent vodi da je preminuo od hronične bolesti iako je inficiran virusom pa samim tim uzrok smrti nije Covid 19 već neka od bolest. Svaki krizni štab na različite načine vodi evidencije o broju preminulih. 
 
„Što se tiče utiska da u Paraćinu ima mnogo preminulih od koronavirusa podsetiću da štab objavljuje informacije o tome da je lice koje je bilo na listi pozitivnih preminulo, pri čemu mi nemamo uvid u tačan uzrok smrti koji može biti osnovna bolest zbog koje se pacijent lečio u bolnici gde je dobio i koronavirus. Na žalost, u nekoliko slučajeva građani sa ozbiljnim simptomima javili su se prekasno, sa već poodmaklom bolešću koju su skrivali danima i opet na žalost, u takvim situacijama obično su zaražene čitave porodice. Koliko vidim drugi objavljuju samo podatke o licima za koje je infekcija koronavirusom bila jedina bolest za koju se znalo, pa se zato stiče pogrešan utisak – broj preminulih pozitivnih lica je verovatno svuda isti u odnosu na broj zaraženih, razlikuje se samo metodologija vođenja ove evidencije u Paraćinu i drugim opštinama“ kaže Paunović.
 

Ćuprija je ubedljivo najveće žarište pandemije u Srbiji, poredeći broj stanovnika i zaraženih, jer ima 0,4 odsto stanovinštva u Republici, a 3,52 odsto ukupno zaraženih u Srbiji. Koliko je alarmantan procenat obolelih u Ćupriji (0,7 odsto) srazmerno broju stanovnika pokazuju rezultati da, ako bi Kragujevac imao 0,7 odsto zaraženih građana, umesto sadašnjih 63 pozitivnih imao bi 1.260, Niš umesto 879 imao bi 1.950, Novi Sad (94) imao bi 2.196, a Beograd (1.636) celih 12.600, prenosi N1.

U Jagodini je danas potvrđeno još pet slučajeva obolevanja. 

Prethodni tekstKOD PACIJENATA NA ODELJENJU DIJALIZE U ĆUPRIJI, POTVRĐEN KORONA VIRUS
Sledeći tekstU JAGODINI BORBA PROTIV KORONA VIRUSA POČELA RANIJE, OŠTRIM MERAMA U ZDRAVSTVENOM SISTEMU

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime