TEK MALI DEO NASILNIKA PRED SUDOM!

0

Zamenica zaštitnika gradjana Gordana Stevanović kazala je u četvrtak da samo deset odsto prijavljenih slučajeva nasilja u Srbiji dodje do pravosudnog sistema i bude procesuirano.

Gordana Stevanović je prisustvovala okruglom stolu u Jagodini, gde se govorilo o prevenciji nasilja i o potrebi pooštravanja kaznene politike prema nasilnicima koji ugrožavaju ženu i decu.

„Nažalost, mi možemo da vidimo samo što je evidentirano, žene se obično jave policijskim stanicama ili zdravstvenim ustanovama, ali ono što je poražavajuće je da od onoga trenutka kada se žena odvaži da prijavi nasilje, samo deset odsto od tih prijavljenih slučajeva se procesuira i ulazi u pravosudni sistem“, rekla je zamenica zaštitnika gradjana.

Ona je kazala da je ombudsman tražio pooštravanje kaznene politike, uvodjenje novih krivičnih dela kao što je proganjanje, ali da za to „do ovog trenutka država nije imala sluha“.

„Praksa je pokazala da definitivno ne dajemo jasnu poruku počiniocu da je nasilje u porodici nad ženama i decom kažnjivo, sistem koji treba da ga sankcioniše ne reaguje na adekvatan način. Sa druge strane i žena kao žrtva nasilja, kao i deca, nisu na adekvatan način u svakoj situaciji zaštićeni“, kazala je Gordana Stevanović.

Ona je rekla da se, iako postoje propisi, akti i zakoni, nasilnici „nekako provuku kroz njih“.

Iako postoje opcije psihosocijalnog tretmana nasilnika, te mere se retko izriču. S druge strane, novčana kazna, prema mišljenju Stevanovićeve, dovodi do stava da je onome ko je bogat nasilje dozvoljeno.

(Beta, 19.02.2015)

foto mc.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime