GRAĐANI SVE NEZADOVOLJNIJI RAČUNIMA IZ TOPLANE! ZA GARSONJERU GODIŠNJE 48.000!

8

Nezadovoljni radom JP Toplana, građani Jagodine obraćaju se Infocentrali za pomoć i žele da podele svoja iskustva sa drugima, ali i očekuju od nadležnih da objasne zašto su računi daleko veći nego što su to bili i da li je grad spreman da pomogne. Jagodinka koja stanuje u ulici Stanoja Glavaša bb  uporedila je nekadašnju cenu grejanja na godišnjem nivou i ovu koju će morati da plaća ubuduće.

„Do prošle godine smo plaćali grejanje po kvadraturi, konkretno za moj stan od 22,38 m2 račun je bio 2.509,00 din. preko cele godine, što bez poskupljenja iznosi za celu godinu 30.108,00 dinara a po novom samo od 22.oktobra 2014.g.do 30.januara 2015.g. iznosi 22.153,00 dinara plus fiksni troškovi od 700,00 dinara za 6 meseci preko leta 4.200 i treba dodati još 3 meseca račune koji će tek da stignu, neka budu prosek 7.000,00 mesečno, tako da sve ukupno iznosi 47.353,00 dinara za garsonjeru od 22 kvadrata, pa sad vidite kako mi u Srbiji živimo i kako nam nametnu da plaćamo nešto što ne možemo a bez obaveštenja o takvom načinu plaćanja“.

Ona kaže da stanari nisu obavešteni o ugradnji kalorimetra u podstanici, niti su se o tome izjašnjavali.

„Od 2014. godine potrošnja se izračunava po kalolimetru koji je ugradjen u podstanici tako da ja sada za tu istu garsonjeru dobijam nenormalno ogromne račune. Oni su:
za oktobar 2014. za 10 dana …………3.581,00 din.
Za novembar 2014……………………..5.443,22 din.
Za decembar 2014……………………..4.493,00 din.
Za januar 2015.g……………………… 8.636,00 din.

Posle prvog računa koji je poslat za 10 dana u oktobru od 3.581,00 dinar, više puta sam se obraćala Toplani u Jagodini pismeno, a i grupa stanara iz moje zgrade, da su BILI DUŽNI, napominjem da su bili dužni, da nas obaveste o ponovnoj dozvoli za ugradnju sopstvenog kalolimetra u stanu a i za kalolimetar koji je ugradjen u podstanici, koji služi za ostale stanare koji nisu ugradili kalolimetre i da kao OBAVEZNO nam pošalju neko obaveštenje – probni račun (kao što rade ostale toplane u drugim gradovima), koliki bi bili računi ako ne ugradimo kalolimetar i kako bi se plaćalo.
Na ta moja pitanja iz toplane sa zamenikom direktora, dobijala sam odgovor “obavestila vas je Zorana na TV da se ugradjuju kalolimetri”, na moje pitanje zašto niste poslali uz svaki račun jedan običan papir-obaveštenje uz račun odgovor bi bio” pa zar vas malo ima”.

Građani kažu da nisu u mogućnosti da plaćaju visoke račune.

„Napominjem da sam bila upoznata sa tim činjenicama kako se plaća i oko cene, ja bih 100% isključila grejanje ili pozajmila pare da ugradim kalolimetar(ovako su ugrozili moj standard, jer ja nisam u mogućnosti da plaćam ovako velike račune i normalno ostajem im dužna, što do sada za 11.godine nije bio slučaj, uvek sam bila redovan platiša). Ja sam bila zainteresovana za ugradnju kalolimetra ( nisam imala novac da kupim kalolimetar), ali sam se sama interesovala da li može da se ugradi, nisu me iz toplane obavestili (i to sam im napomenula zašto na ulaznim vratima nisu zalepili obaveštenje da može da se ugradjuje kalolimetar, kao što zalepe obaveštenje kad vrše hladnu probu radijatora) opet je odgovor Zorana vas je obavestila na TV-u, PA MENI ZORANA NE ŠALJE RAČUNE VEĆ TOPLANA U JAGODINI“ kaže ogorčena građanka.

Kada je, kako ona kaže zatraženo da se isključi sa sistema grejanja, iz Toplane je odgovor bio da je to moguće samo van sezone.

„U drugim gradovima kad se isključiš sa grejanja, osim isključenja ne plačaš više ništa preko godine, što u našoj toplani nije slučaj. Kod nas stanarka koja ima kao moj stan, iste kvadrature, plaća cele godine i dobila je račun za ovaj mesec blizu 900,00 dinara iako je isključena sa grejanja a isključenje se vrši sečom cevi koje ulaze u stan, tako da nema ni cevi koje kako kažu prolaze kroz stan da te greju. Napominjem da se grejanje ne naplaćuje u celom gradu tako, već navodno kako je meni rečeno u 10-15 zgrada gde postoji mogućnost za ugradnju kalolimetra u podstanici, tako da u zgradama gde nema i dalje plaćaju račune po starom i posle mog dopisa da su bili DUŽNI DA NAS OBAVESTE O UGRADNJI KALOLIMETRA U PODSTANICI I PROBNIM RAČUNIMA ZA GREJANJE, poslali su celom gradu obaveštenja koliko će plaćati kad im se ugradi kalolimetar, što za nas nije važilo pravilo već su poslati računi kad je počela grejna sezona i kad ne dozvoljavaju da se isključiš, pa plaćaj kako znaš, sramota“.

Građani Jagodine koji su e obratili infocentrali očekuju od direktorke ovog javnog preduzeća da objasni građanima zašto su računi ovako visoki, da li je normalno da se plaća i posle isključenja sa mreže, kako su drugi gradovi rešili ovaj probelm i da li postoji neko drugo rešenje pošto veliki broj njih nije u situaciji da plaća račune.

8 KOMENTARA

 1. Vi gradjani, pitajte onog ..zastitnika gradjana da li on Vas gradjane moze da zastiti ili ..Vi mozda niste ni svesni da niste gradjani??? A on prima oko 3000 eura platau da stiti gradjane… ali Vas ne moze jer mu funkcija zastitnika gradjana ne dozvoljava da Vas zastiti od lokalnih komunalnih preduzeca, sto zanaci da on Vas stiti samo onda jad ste Vi u funkciji gradjana , a kad niste onda ne moze nda Vas stiti.. Zato pamet u glavu i trudite se da budete gradjani da bi gospodin zastitnik gradjana mogao da Vas stiti i tako zaradi svo bedni licni dohodak…..

 2. Ljudi, zar ne shvatate da i kad isključite grejanje oni bespravno naplaćuju 10%. Vertikale koje prolaze kroz stan, a ne koristite grejanje dužna je toplana da plati nadoknadu. Stanovi su sada u privatnom vlasništvu, a za povredu privatnog poseda postoji zakon.

 3. Dragane, pisala sam i takozvanom „zaštitniku gradjana“, uputila mu pismo……..čekam odgovor, jer hoću da tužim toplanu u Jagodini, zato što SU BILI U OBAVEZI DA NAM POŠALJU OBAVEŠTENJE O NOVOM NAČINU PLAĆANJA RAČUNA, što nisu učinili i ja sada ne mogu da se isključim ko kraja grejne sezone.
  Moja komšinica koja ima stan kao moj, isključila se, greje se na TA peć i račun za struju je dobila 1.500,00 dinara za ceo meseca a ja sam dobila račun za isti mesec za grejanje 8.636,00 dinara.
  A još jedan problem ima kad odemo u toplanu i tražimo da nam smanje toplotu koja se šalje iz podstanice, jer je pretoplo, odgovor je „a kad niste plaćali po potrošnji , to niste tražili“ a i neće da urade ako ne dodje predsednik kućnog saveta, koga mi ne možemo da izaberemo, jer niko neće, a napominjem da za sve drugo se priznaje da potpišu 3 stanara iz zgade i to menja predsednika…………ali to njima ide u korist da dobijamo sve veće račune. Neka ih do kraja grejne sezone, a onda će da vide koliko će da im se isključe sa grejanja. Pozdrav

 4. Nama na Strelistu su samo poslali neki papiric gde nas obevastavaju da ce biti zajednicki kalolimetar posto je stara zgrada i ne moze pojedinacno i tu odmah na tom papiricu racun za Decembar. Ok. i to smo progutali. Ali 10-12 dana u Januaru je bilo sunce i normalno grejenja je bilo slabo shodno lepom vremenu tj samo su uvece malo jace pustali i preko dana odzavali. Racun za Januar je mozda bio manji za 100 dinara od Decembra. Nije sporno da placamo kada je hladno i kada nas dobro greju ali je zalosno da placamo kada samo odrzavaju radijatore i kada je napolju 15 stepeni. Kako su sve blaze zime ne razumem da se placa isto. Dali su ovi iz toplane svesni da mi nemamo ni 20 dana prave zime. A placamo cele godine. Eto ja placam 6500 din. mesecno za dvosoban stan cele godine. Da li je mnogo. Ne ako je jaka zima i ako nas dobro greju, prevelika je cena za ovu blagu zimu gde smo sneg videli 5 dana a preko minus deset je bilo bukvalno par dana.

 5. To sto vi mislite da je bespravno naplacivanje od 10 % to pitajte u opstini , jer je to odluka lokalne samouprave, a to sto vas toplana greje i kad je toplo to je takodje naredba iz opstine, tako da pre nego pocnete da napadate ovoga i onoga raspitajte se dobro.
  Takodje to sto smo dobili predlog racuna za sledecu grejnu sezonu , takodje treba da pitate da vam se jasnije objasni kao sto su i meni objasnili.
  A iskljucivanje sa grejanja ne znaci da ce da se seku cevi po stanovima, jer to jednostavno nije moguce. Tako da prilikom pisanja komentara vodite racuna sta pisete , da vam se neko ne smeje.

 6. A iskljucivanje sa grejanja ne znaci da ce da se seku cevi po stanovima, jer to jednostavno nije moguce. Tako da prilikom pisanja komentara vodite racuna sta pisete , da vam se neko ne smeje.

  Ovo što pišeš nije tačno, ja živim u zgradi u Stanoja Glavaša bb, gde kad se isključiš sa grejanja, seku se cevi na sam ulazak u stan, moja komšinica se isključila, ali nama cevi ulaze iz hodnika za svaki stan posebno a oni koji žive u starim zgradama to ne mogu ali i za njih postoji mogućnost da se isključe sa grejanja.

  SAMO TOLIKO DA ZNAŠ DA SE TEBI NEBI SMEJALI ZATO ŠTO OVO PIŠEŠ.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime