ISPRED VLADE ODRŽAN PROTEST NOVINARA

0

Zbog ispada ministra Bratislava Gašića u ponedeljak uveče organizovan je protest novinara ispred Vlade Srbije.

Novinari su se okupili ispred zvaničnog ulaza u Vladu Srbije, javlja reporterka N1.

Podsetimo, ovaj protest je zakazan pre nego što je premijer Vučić rekao da Gašić ne može više da bude ministar.

Novinari su poručili da od protesta neće odustati, jer je događaj od nedelje samo vrh ledenog brega, kad su u pitanju odnosi kakve političari i inače imaju prema novinarima, da protestuju zbog profesije.

Obradović pozvao novinare na bojkot konferencije Gašića, koja je najavljena za utorak.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je izjavio novinarima da treba da se zapitamo kako smo došli u tu situaciju da političari i drugi, kako je rekao, „nama brišu pod“.

On je takođe rekao, komentarišući Gašićevu izjavu, koji je novinarki rekao da „voli novinarke koje lako kleknu“, da je ustvari cela novinarska profesija na kolenima i da treba da se zapitamo kako smo dospeli u takvu situaciju da budemo tako poniženi.

Na pitanje zašto su se novinari okupili kada je premijer Aleksandar Vučić najavio smenu Gašića zbog tog postupka, Obradović je rekao da se ne radi samo o ministru Gašiću, već o novinarima i novinarstvu u Srbiji.

„Treba da se zapitamo kako smo došli u ovu sitauciju da nam jedan političar vređa koleginicu na tako prizeman način koji je kod nas nezabeležen“, rekao je on, poručivši da i novinari i političari iz ovog slučaja treba da izvuku pouke.

On je pozvao novinare da bojkotuju za sutra zakazanu konferenciju Gašića.

Kesić: Solidarnost moguća

Među novinarima bili su i kolumnista Dragoljub Petrović, autor emisije „24 minuta“ Zoran Kesić, kao i karikaturista Marko Somborac.

Zajednička poruka je da novinari treba da budu solidarni i da stanu u odbranu svoje profesije.

Kesić je napomenuo da je za medije u Srbiji najveći problem strah zbog opasnosti da se ostane bez posla i da on to razume.

Situacije kao ova, ipak su pokazale da je solidarnost moguća, naveo je Kesić.

Učesnici skupa su istakli da je ono što se videlo pred kamerama, kada je Gašić novinarki B92 rekao da „voli novinarke koje lako kleknu“ verovatno samo jedna mali deo prostakluka koji se mogu čuti iz usta državnih funkcionera.

Okupljeni su podsetili i na uvrede koje su bile upućivane i pre ovog spornog slučaja novinarki Olji Bećković.

N1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime